Bomen halen bij de bomenhub.
Bomen halen bij de bomenhub.

Gratis bomen voor Zoetermeerders

Actueel 1.092 keer gelezen

Zoetermeer - De Bomenhub Geuzegroen geeft zondag 22 januari geeft Bomenhub GeuzeGroen honderden bomen gratis weg. Iedereen die een boom of struik wilt, mag bomen komen halen.

Op de bomenhub zijn afgelopen wintermaanden bijna 1000 bomen en struiken verzameld van kansarme plekken. Bij elkaar wel 37 soorten. Het doel is om circulair boomgebruik in de gemeente te bevorderen: hier kunnen zaailingen die op één plek ongewenst zijn, worden gebracht en door mensen die bomen willen planten weer worden opgehaald worden. Kom jij bomen of struiken halen? Wees er snel bij want op=op. Het gaat grotendeels om inheemse bomen en struiken tussen de 40-200 cm hoog.

Meer Bomen Nu Bomenhub GeuzeGroen is gevestigd aan de  Edisonstraat t.o. nummer 200, 2722 PW Zoetermeer. De bomen kunnen worden opgehaald op  zondag 22 januari van 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden en bomen reserveren kan via https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/775 of mail naar astrid@geuzegroen.nl

Iedereen kan helpen

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook in Zuid Holland steeds meer op gang. Zo zochten de lokale vrijwilligers Astrid, Jan en Sandra vorige winter contact met de gemeente over verschillende oogstgebieden, zoals het Edisonpark en de Javalaan.

“Ik wist van mijn vrouw die bij de gemeente werkt dat ze daar op een gegeven moment gingen bouwen, en ik kende Meer Bomen Nu, die kansarme zaailingen juist wilt redden. De link was zo gelegd en we verzamelen daar al twee winters zaailingen”, vertelt vrijwilliger Jan.

“Ik leerde Meer Bomen Nu kennen omdat ik zelf zaailingen heb geoogst en ook opgehaald voor voedselbuurtbos GeuzeGroen, hoe mooi is het dat ik nu als voedselbos ook de rest van Zoetermeer kan helpen vergroenen!”, vertelt Astrid, van bomenhub GeuzeGroen

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al één miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen of trekken wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51