Wethouder Bouke Velzen. Foto: Gerard van Warmerdam
Wethouder Bouke Velzen. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Geldpunt in de wijken wordt uitgebreid

Actueel 963 keer gelezen

Zoetermeer - “Het Geldpunt dat sinds eind van het jaar bij inZet is geopend voorziet in een behoefte”. Dat zegt wethouder Bouke Velzen. Tientallen mensen melden zich per dag bij het loket met vragen over geld. Daarom wordt nagedacht om de Geldpunten uit te breiden naar andere wijken zoals Buytenwegh, Meerzicht maar ook Rokkeveen.

Door Hélène Ouwerkerk

Eind vorig jaar werd door de gemeente samen met inZet het eerste Geldpunt in Seghwaert geopend. “De gemeente heeft natuurlijk ook het GIP (Gemeentelijk Informatiepunt) waar mensen terecht kunnen. Maar we merken toch dat een gemeentelijk punt voor mensen een drempel kan zijn. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat als de gemeente hoort dat ze niet rond kunnen komen, we hun kinderen afpakken. De toeslagenaffaire heeft daar natuurlijk niet bij geholpen. Daarom besloten we om met inZet in de wijk een laagdrempelig Geldpunt in te stellen. We zijn snel van start gegaan omdat mensen nu in de problemen zitten vanwege de inflatie en de energieprijzen”, zegt Velzen.

Evaluatie
Nu het Geldpunt een kleine maand draait is het volgens de wethouder tijd voor een voorzichtige evaluatie. En die valt niet tegen. Hoewel de aanloop eind december nog niet zo groot was, kloppen de afgelopen dagen veel meer mensen aan bij het Geldpunt.
“De verhalen zijn schrijnend”, zegt Bouke Velzen. “Mensen die de verwarming niet meer aan durven te zetten. Mensen die op dinsdag al door het Voedselpakket van de Voedselbank heen zijn terwijl de Voedselbank donderdag pas weer open is. Maar ook mensen die zorgen hebben over huisuitzetting. En uiteraard komt ook het energievraagstuk regelmatig aan de orde. Ook valt op dat veel mensen aankloppen die een baan hebben.”

Hulp
De medewerkers van het Geldpunt kunnen concreet hulp geven. “Zoals een spoedprocedure om sneller ingeschreven te worden bij de Voedselbank of een overlevingspakket”, vertelt Velzen. “Ook vragen die gerelateerd zijn aan armoede en energie kunnen worden opgepakt. Zo zijn er fixers die bij mensen thuis langs gaan en kijken of er nog via een snelle aanpassing iets aan isolatie kan worden gedaan. Ook het aantal fixers zijn uitgebreid zodat nog meer mensen hulp en advies kunnen krijgen.”

Nu het Geldpunt duidelijk in een behoefte voorziet zijn er plannen om de locaties uit te breiden. Deze uitbreiding moet op korte termijn gebeuren al in februari. In welke wijk of wijken een Geldpunt komt is nog niet bekend maar aan Buytenwegh, Meerzicht en Rokkeveen wordt gedacht. Ook om de Geldpunten over de stad te verspreiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10