Voor Museum De Voorde duurt de onzekerheid voort. Foto Kees van Rongen
Voor Museum De Voorde duurt de onzekerheid voort. Foto Kees van Rongen

Verzoek voor referendum over Museum De Voorde goedgekeurd

Actueel 841 keer gelezen

Zoetermeer - Tenminste 350 inwoners van Zoetermeer hebben een inleidend verzoek ingediend voor een referendum om het besluit van de gemeente om de subsidie aan Museum De Voorde te stoppen terug te draaien. 

Door Kees van Rongen

Oud-raadslid Peter Vergers, die de actie voor een referendum heeft opgezet, staat klaar het proces om een referendum daadwerkelijk aan te vragen direct te starten. Hiervoor zijn dan tenminste 5.000 steunbetuigingen nodig. ”In mijn tijd als raadslid van 2014 tot 2018 is heel veel geld uitgegeven om het voormalige Stadsmuseum in de Dorpsstraat te verplaatsen naar het Stadhuisplein”, zegt Peter Vergers. Hij vindt het belangrijk om het Museum De Voorde te behouden. “Jaarlijks komen 5.000 scholieren naar het museum. Het is hun eerste kennismaking met kunst en cultuur.”

Beïnvloed
Cijfers dat er te weinig belangstelling is getoond voor het museum zijn beïnvloed door de coronaperikelen. Immers de opening van Museum De Voorde was in 2019. De huidige directeur Hans van de Bunte doet er alles aan om bezoekers naar het museum te lokken. De tentoonstelling WILD in de stad werd afgelopen weekend in Museum De Voorde onder grote belangstelling geopend.

Volgens Peter Vergers is zijn actie niet zonder hobbels gelopen: “Ik ben vanaf het begin op 4 oktober al gehinderd bij het democratisch proces voor de aanvraag van het referendum. Bij de balie van de gemeente konden medewerkers het formulier niet vinden, dat hiervoor nodig was. De desbetreffende ambtenaar, die het formulier zou hebben, was niet aanwezig. Later bleek dat niet 4 oktober, maar 5 oktober de laatste dag was om de aanvraag voor een referendum in te dienen. Uiteindelijk kon ik alleen via DigiD de aanvraag doen. Kennelijk heeft de gemeente helemaal geen zin in een referendum. En ze kunnen natuurlijk bij spelfouten van de indieners de aanvraag al afwijzen. Desnoods laat ik de rechter toetsen of de procedure voor de aanvraag van een referendum goed is verlopen.”
Zonder subsidie is de kans groot dat museum de deuren moet sluiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51