Segrijnslak. Foto: Wendy Leentvaar.
Segrijnslak. Foto: Wendy Leentvaar.

Natuur onder de loep

Actueel 416 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tejo over het Voedselbuurtbos GeuzeGroen. Deze week een bijdrage van Tije Feijen van Stadsboerderij Het Buitenbeest.

Segrijnslakken

In Nederland komt de Segrijnslak vrij algemeen voor. Soms vormen ze zelfs een ware plaag. Het zijn nachtdieren. Maar na een regenbui, ook overdag actief.
Segrijnslakken zijn eetbaar en zijn vooral een delicatesse in België, Frankrijk en Spanje. Meestal betreft het Segrijnslakken (Petit Gris), afkomstig uit kwekerijen. Slakkenboeren kweken ook vaak met Segrijnslakken die bijna zo groot worden als de (ook al eetbare) Wijngaardslak: de Grote Segrijnslak, doorgaans verkocht als “Gros Gris”. In de Nederlandse natuur komen deze niet voor. Sommige kwekers verzamelen de witte eitjes van de Grote Segrijnslak. Deze worden op de markt gebracht als slakkenkaviaar of witte kaviaar. Lekker op een toastje. Overigens, kaviaar van de Albino steur wordt ook witte kaviaar genoemd.
Veel dieren nuttigen graag een Segrijnslaksnackje, o.a. egels, eksters en merels. Vooral zanglijsters zijn er dol op. Eenmaal gevonden door een zanglijster, sterft de Segrijnslak een gruwelijke dood. Het huisje wordt stuk geslagen op een hard voorwerp. Vaak gebruikt de lijster hiervoor een vaste plek. Bijvoorbeeld een steen. Daaromheen liggen dan ook vele gebroken slakkenhuisjes.
De kerstdagen brengen Segrijnslakken slapend door. Ze hebben zich ingegraven of verscholen op een beschut plekje, teruggetrokken in hun huisje. De opening daarvan afgesloten met een dekseltje. Dat dekseltje hebben ze zelf gemaakt van verhard slakkenslijm. Zodra in het voorjaar de temperaturen weer aangenaam zijn komen ze tevoorschijn. Dan is het tijd voor hun nieuwjaarsfeestmaal. Het liefst een kruipend buffet in uw sier- of moestuin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27