Burgemeester Bezuijen wil als stad zijn verantwoordelijkheid nemen. Foto: Gerard van Warmerdam,
Burgemeester Bezuijen wil als stad zijn verantwoordelijkheid nemen. Foto: Gerard van Warmerdam, Gerard van Warmerdam

Bezuijen gaat met COA praten over noodopvang

Actueel 287 keer gelezen

Zoetermeer - Burgemeester Bezuijen gaat met het COA onderhandelen over een noodopvang voor statushouders in de voormalige gevangenis aan de Rokkeveenseweg. Voor zijn gesprek heeft hij aandachtspunten meegekregen van zowel inwoners als de gemeenteraad. Wat de burgemeester betreft zijn de statushouders meer dan welkom.

Door Hélène Ouwerkerk

Een overleg met het COA is voor burgemeester Michel Bezuijen gesneden koek. Immers, in Rijswijk waar hij voorheen burgemeester was, is zelfs een azc gevestigd. De burgemeester is dan ook niet huiverig om een noodopvang naar de stad te halen. “Ik heb positieve ervaringen uit Rijswijk met het AZC”, zegt Bezuijen. “De incidenten die er zijn geweest hebben we in overleg met het COA goed kunnen oplossen.” De noodopvang is wat anders dan een AZC want de mensen die in Zoetermeer komen, hebben al een verblijfsvergunning en wachten tot er ergens in Nederland woonruimte voor ze is.
“Toen het COA in september met het verzoek kwam om te kijken naar een noodopvang, wilde ik daar serieus over nadenken. Kort daarna kwam het COA zelf met de voormalige gevangenis. Ik vind dat je als derde stad van Zuid-Holland die verantwoordelijkheid hebt in het kader van de medemenselijkheid”, zegt Bezuijen. “Mijn ervaring uit Rijswijk leert dat het de stad ook heel veel biedt. Zo vonden enorm veel vrijwilligers een zinvolle dagbesteding in het AZC. Ik hoop dat dat ook in de noodopvang zal zijn.”
Gezien de reacties is hij daarover hoopvol gestemd. “Twee weken geleden bij de gemeenteraadsvergadering verwachtten we veel publiek maar dat bleef uit. Volgens mij begrijpen de mensen de noodzaak. Ik ben er blij om want ik heb het ook anders meegemaakt toen we in Rijswijk aanvankelijk in de sfeer van bedreigingen kwamen. Mooi om te zien dat Zoetermeer daar anders in is”, zegt Bezuijen. “Neemt niet weg dat veel mensen vragen of zorgen hebben. En dat is goed. We hebben veel gehoord tijdens de bewonersbijeenkomst maar nog steeds kunnen mensen hun vragen of zorgen kwijt via de mail noodopvang2021@zoetermeer.nl.”
Nu Bezuijen met het COA om de tafel gaat zitten, is financiën belangrijk. “De gemeenteraad heeft dit ook meegegeven. Het mag Zoetermeer geen geld kosten. Alle kosten moeten worden verhaald op het COA. Al besef ik me ook dat dat niet makkelijk is want als Zoetermeer extra capaciteit aan politie nodig heeft, zoek je dat dan bij de noodopvang of niet? Maar ik geloof wel dat we daar uit gaan komen.”

Uit de krant

Afbeelding
Orkest Kunst en Vriendschap speelt bij Festival Historisch Zoetermeer 22 sep., 15:34
Afbeelding
Meersterschoenmaker Tico repareert schoenen voor slachtoffers van aardbeving in Marokko 22 sep., 14:36 4
Afbeelding
Ontdekken, proeven, genieten en beleven bij Landwinkel Sonneveld! Ondernemer in Beeld 22 sep., 14:34
Afbeelding
Dijkgraaf Parketvision bestaat 5 jaar 22 sep., 13:20
Afbeelding
Nieuwe Vredespaal in Dobbepark met dezelfde boodschap, maar in meer verschillende talen 22 sep., 13:14
Afbeelding
Skippy Pepijn bedankt iedereen voor geweldige feestweek 22 sep., 13:07
Afbeelding
Leer alles over imago, uitstraling en invloed door kleding 22 sep., 12:07
Afbeelding
Zoetermeers Vierkleuren Dak staat in de top vijf dakenprojecten 22 sep., 11:34