Op zoek naar bijzondere paddestoelen.
Op zoek naar bijzondere paddestoelen.

Groen onder de loep

Actueel 222 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Deze week een bijdrage van 

Magische wereld

De herfst is alweer in volle gang, dus dat betekent dat het weer tijd is voor paddenstoelen. Kom in de herfstvakantie de paddenstoelen in het Balijbos ontdekken. In het Balijbos is een educatieve paddenstoelenroute uitgezet, die vrij toegankelijk is. Op de twee kilometer lange route zijn bordjes te vinden, die je vertellen over feiten en anekdotes van allerlei verschillende soorten paddenstoelen. 

De wandeling is een goed moment om samen met je (klein)kinderen eens in deze wondere wereld te verdiepen. Opeens, soms binnen een dag, staan sommige paddenstoelen boven de grond. Wist je dat paddenstoelen de echte helden van de herfst zijn? Waar komen die helden opeens vandaan? Het zijn de grootste opruimers en voedselverstrekkers van het bos. Veel paddenstoelen hebben namen die naar het bovennatuurlijke verwijzen zoals Elfenbankjes en Judasoren. Als paddenstoelen ook nog eens in een kring staan (“een heksenkring”) zou dat dan het werk van heksen zijn geweest?

Je hebt ook heksenboter, een geel goedje, die je soms zo maar op de grond in het bos ziet liggen. Dit is een zogenaamde slijmzwam, maar het is eigenlijk helemaal geen schimmel, weten we nu. 

Wil je meer weten over deze wondere wereld? Kom dan in de herfstvakantie naar het Balijbos. Vanaf 17 oktober organiseert IVN, KNNV samen met Staatsbosbeheer daar de Paddenstoeldagen. De deelname is gratis. Tip: neem een spiegeltje mee en trek stevige schoenen aan. Adres: Startpunt: ingang speelbos; naast de kinderboerderij Kurkhout 100 Zoetermeer. Zoekkaarten zijn te downloaden via onze website IVNZoetermeer.nl. Voor meer informatie www.ivnzoetermeer.nl

Uit de krant

Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07
Afbeelding
Natuur onder de loep 3 jun., 09:31
Afbeelding
Ontdek Jouw Droomcarrière met De Ultieme Lokale Vacaturekrant 2 jun., 21:38