Op zoek naar bijzondere paddestoelen.
Op zoek naar bijzondere paddestoelen.

Groen onder de loep

Actueel 332 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Deze week een bijdrage van 

Magische wereld

De herfst is alweer in volle gang, dus dat betekent dat het weer tijd is voor paddenstoelen. Kom in de herfstvakantie de paddenstoelen in het Balijbos ontdekken. In het Balijbos is een educatieve paddenstoelenroute uitgezet, die vrij toegankelijk is. Op de twee kilometer lange route zijn bordjes te vinden, die je vertellen over feiten en anekdotes van allerlei verschillende soorten paddenstoelen. 

De wandeling is een goed moment om samen met je (klein)kinderen eens in deze wondere wereld te verdiepen. Opeens, soms binnen een dag, staan sommige paddenstoelen boven de grond. Wist je dat paddenstoelen de echte helden van de herfst zijn? Waar komen die helden opeens vandaan? Het zijn de grootste opruimers en voedselverstrekkers van het bos. Veel paddenstoelen hebben namen die naar het bovennatuurlijke verwijzen zoals Elfenbankjes en Judasoren. Als paddenstoelen ook nog eens in een kring staan (“een heksenkring”) zou dat dan het werk van heksen zijn geweest?

Je hebt ook heksenboter, een geel goedje, die je soms zo maar op de grond in het bos ziet liggen. Dit is een zogenaamde slijmzwam, maar het is eigenlijk helemaal geen schimmel, weten we nu. 

Wil je meer weten over deze wondere wereld? Kom dan in de herfstvakantie naar het Balijbos. Vanaf 17 oktober organiseert IVN, KNNV samen met Staatsbosbeheer daar de Paddenstoeldagen. De deelname is gratis. Tip: neem een spiegeltje mee en trek stevige schoenen aan. Adres: Startpunt: ingang speelbos; naast de kinderboerderij Kurkhout 100 Zoetermeer. Zoekkaarten zijn te downloaden via onze website IVNZoetermeer.nl. Voor meer informatie www.ivnzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00