Op zoek naar bijzondere paddestoelen.
Op zoek naar bijzondere paddestoelen.

Groen onder de loep

Actueel 340 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Deze week een bijdrage van 

Magische wereld

De herfst is alweer in volle gang, dus dat betekent dat het weer tijd is voor paddenstoelen. Kom in de herfstvakantie de paddenstoelen in het Balijbos ontdekken. In het Balijbos is een educatieve paddenstoelenroute uitgezet, die vrij toegankelijk is. Op de twee kilometer lange route zijn bordjes te vinden, die je vertellen over feiten en anekdotes van allerlei verschillende soorten paddenstoelen. 

De wandeling is een goed moment om samen met je (klein)kinderen eens in deze wondere wereld te verdiepen. Opeens, soms binnen een dag, staan sommige paddenstoelen boven de grond. Wist je dat paddenstoelen de echte helden van de herfst zijn? Waar komen die helden opeens vandaan? Het zijn de grootste opruimers en voedselverstrekkers van het bos. Veel paddenstoelen hebben namen die naar het bovennatuurlijke verwijzen zoals Elfenbankjes en Judasoren. Als paddenstoelen ook nog eens in een kring staan (“een heksenkring”) zou dat dan het werk van heksen zijn geweest?

Je hebt ook heksenboter, een geel goedje, die je soms zo maar op de grond in het bos ziet liggen. Dit is een zogenaamde slijmzwam, maar het is eigenlijk helemaal geen schimmel, weten we nu. 

Wil je meer weten over deze wondere wereld? Kom dan in de herfstvakantie naar het Balijbos. Vanaf 17 oktober organiseert IVN, KNNV samen met Staatsbosbeheer daar de Paddenstoeldagen. De deelname is gratis. Tip: neem een spiegeltje mee en trek stevige schoenen aan. Adres: Startpunt: ingang speelbos; naast de kinderboerderij Kurkhout 100 Zoetermeer. Zoekkaarten zijn te downloaden via onze website IVNZoetermeer.nl. Voor meer informatie www.ivnzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09