Burgemeester Bezuijen krijgt een cadeau van het jarige Nutricia. /Foto: Fred Roland
Burgemeester Bezuijen krijgt een cadeau van het jarige Nutricia. /Foto: Fred Roland Fred Roland

Kijkje achter de schermen bij het jarige Nutricia

Actueel 1.640 keer gelezen

Zoetermeer - Al 125 jaar zijn Zoetermeer en Nutricia onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat kon natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Afgelopen dinsdag was er daarom een jubileumviering in aanwezigheid van burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer.

Door Annemarie de Vries

Burgemeester Bezuijen sprak mooie woorden en had zich duidelijk verdiept in de geschiedenis van Nutricia. In het archief hadden medewerkers een bijzonder raadselachtige foto gevonden uit de beginjaren van Nutricia. Een fabrieksgebouw waar vier bomen door het dak steken. Het waarom van deze bomen is niet duidelijk, maar zowel medewerkers van Nutricia als van de gemeente proberen nog te achterhalen wat de reden is. Vooralsnog krijgt de foto, ingelijst en wel, in ieder geval een prominent plekje bij Nutricia, tezamen met de oorkonde die de burgemeester aanbood. Maar daar bleef het niet bij, want wie jarig is trakteert, en dus was er ook een cadeau van Nutricia aan de stad Zoetermeer. Burgemeester Bezuijen kreeg een cheque overhandigd voor een bijdrage aan de renovatie van de speeltuin in de Ferdinand Bolstraat, die niet ver van de fabriek te vinden is. Dit sluit mooi aan bij de doelstelling van Nutricia. Buitenspelen bevordert een goeie gezondheid, net als goede voeding.

Medische en babyvoeding
Bij Nutricia in Zoetermeer, sinds 2007 onderdeel van Danone, wordt hoogwaardige vloeibare medische en babyvoeding geproduceerd. Voeding die in ziekenhuizen bijvoorbeeld op de ic wordt gebruikt. Maar ook voeding die thuis als bijvoeding kan worden genomen, bijvoorbeeld om aan te sterken, of als iemand door ziekte niet veel kan eten. Bijna iedereen kent wel iemand in familie- of vriendenkring, die ooit de voeding van Nutricia heeft nodig gehad.
Zo ook de uit Ierland afkomstige Liam Carmody, directeur van de Zoetermeerse fabriek. “Ik was ongelooflijk trots toen ik hoorde dat ik hier mocht komen werken. Ik vertelde het mijn ouders en mijn vader pakte een paar flesjes uit de kast en zei: ‘bedoel je dit?’ Hoe mooi is dat, dat je voeding mag produceren die wereldwijd bijdraagt aan de gezondheid en welzijn van mensen in verschillende levensfases?” Het hele personeel is zich goed doordrongen van dit feit, op sommige plekken hangen zelfs foto’s van familieleden die mede dankzij de medische voeding van Nutricia een ernstige ziekte overleefd hebben.

Nutricia en Danone
Sinds 2007 behoort Nutricia tot het Franse voedingsmiddelenbedrijf. Paul Oerlemans, General Manager Danone in Nederland vertelt in zijn toespraak hoe belangrijk Nederland is voor Danone. “Nederland vervult een zeer prominente rol vervult binnen Danone. De vestigingen in Zoetermeer en Noord-Brabant produceren medische- en babyvoeding die we wereldwijd distribueren. Ons onderzoekscentrum in Utrecht vormt de spil van ons kennisnetwerk en in Hoofddorp staat het mondiale hoofdkantoor van onze Specialized Nutrition divisie. We kunnen stellen dat Nederland het tweede thuisland van Danone is,” aldus Oerlemans.

Trots
Trots is wel iets dat als een rode draad door de hele Nutricia fabriek loopt. Soms werken meerdere familieleden bij Nutricia en sommigen zelfs hun hele werkzame leven. Het Nutricia ‘museum’ dat in de fabriek te vinden is, laat dat mooi zien, dit wordt geheel gerund en bijgehouden door zes gepensioneerde oud-medewerkers. In dit museum zijn alle producten te vinden die ooit bij Nutricia gemaakt werden. De film is te zien op www.nutricia.nl/Nutricia-125-jaar

Babyvoeding
Het begon allemaal in 1896 met de gebroeders Van der Hagen die in Zoetermeer babyvoeding gingen produceren, naar een uitvinding van de Duitse professor Backhaus. Tot die tijd waren baby’s van moeders die geen borstvoeding konden geven, of baby’s van wie de moeder overleden was, aangewezen op een min (een vrouw die naast haar eigen baby ook andere baby’s voedt) of op aangelengde koemelk, die niet geschikt is als babymelk. Maar liefst één op de vijf baby’s overleed in die tijd. Professor Backhaus ontwikkelde een manier om melk toch geschikt te maken voor baby’s. Nutricia leverde zo een aanzienlijke bijdrage om de babysterfte te verlagen. En dat is nog steeds hun doel: bijdragen aan de gezondheid en welzijn van mensen. Alleen is het nu in alle levensfasen en voor alle leeftijden.

Strengen eisen
Geen wonder dus dat er strenge eisen gelden voor het productieproces. Iedereen die de fabriek betreedt moet van top tot teen in beschermende kleding en handen en schoenen ontsmetten bij de ingang. Het niet verkouden naar het werk mogen komen was bij Nutricia al lang voor de coronacrisis ingeburgerd. Tijdens het productieproces wordt op vele punten gecontroleerd of alles nog goed gaat en of er bijvoorbeeld geen minuscuul lekje zit in een flesje. Gerard Weenk geeft leiding aan de afdeling kwaliteitscontrole, die uit maar liefst 40 mensen bestaat. Weenk werkt al sinds 1986 voor Nutricia en heeft het er nog steeds naar de zin. “We nemen steekproeven van de producten, om te kijken of ze aan alles eisen voldoen,” vertelt hij, “maar ook als het productieproces om wat voor reden dan ook heeft stil gelegen komen we langs om te controleren of alles nog in orde is. Er mag echt niks misgaan.”

Duurzaamheid
De komende jaren gaat moederbedrijf Danone fors investeren in de capaciteit van de fabriek. Meer productie, maar met minder gebruik van energie en water is het doel. Het energieverbruik moet met 25 procent omlaag en het waterverbruik met 50 procent. Ook de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen worden scherp in de gaten gehouden. Met medische producten mag niks misgaan, dus is een deugdelijke verpakking van levensbelang. Toch is ook daar winst te behalen. Zo gaan de producten voor ziekenhuizen tegenwoordig in een soort dunnere opvouwbare verpakking.

Geen Chocomel
Hoewel de bekende Chocomel al zo’n 20 jaar niet meer door Nutricia geproduceerd wordt, associëren nog steeds veel Nederlanders de naam Nutricia met deze bekende chocolademelk. “We krijgen af en toe nog steeds telefoontjes over Chocomel,” vertelt een medewerker. In het ‘museum’ is wel een hoek speciaal aan de Chocomel gewijd. Ook de bekende Nutrilon babypoeder komt van een andere Nutricia-fabriek in Nederland, evenals de potjes Olvarit. Maar ook dit heeft allemaal zijn oorsprong in Zoetermeer.

Nutricia wil komende jaren inzetten op duurzaamheid

Een uniek kijkje in de fabriek van Nutricia. Foto: Fred Roland
Het Nutricia Museum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje gisteren
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 18 apr, 10:06
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05