In een volle raadzaal werd gedebateerd over de opvang van statushouders.
In een volle raadzaal werd gedebateerd over de opvang van statushouders.

Nog geen groen licht voor opvang statushouders in gevangenis

Actueel 235 keer gelezen

Zoetermeer - De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de noodopvang voor statushouders in de voormalige gevangenis aan de Rokkeveenseweg. Tijdens de gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp staakten de stemmen bij het vierde amendement van de PVV dat de opvang niet langer dan een jaar mag duren. Hierover was de raad verdeeld.

Door Hélène Ouwerkerk

De gemeentewet schrijft voor dat alleen over een collegevoorstel mag worden gestemd als ook op alle amendementen voor of tegen is gestemd. Aangezien drie raadsleden niet aanwezig waren staakten bij 18 voor 18 tegen de stemmen. Dit betekent dat bij een volgende vergadering het voorstel en de amendementen opnieuw in stemming moeten worden gebracht.
Dat de stemming zou staken, was al een beetje te verwachten toen in plaats van 39 maar 36 raadsleden aanwezig waren. Dan ligt het gevaar voor een gelijke uitslag op de loer. PVV, LHN, Zo! Zoetermeer, VVD, Zoetermeer Vooruit en PvdZ stemden voor het voorstel om de opvang niet langer dan één jaar te laten duren. De andere partijen wilden die grens niet zo sterk stellen omdat zij een maand meer of minder geen probleem vinden.
Dat de stemmen staken is extra zuur aangezien de raadsleden het in grote lijnen wel met elkaar eens waren. De meeste partijen vinden 750 statushouders wat veel en dat vindt het college eigenlijk ook. “Daarover gaan we als de raad akkoord is in overleg met het COA”, bevestigde burgemeester Bezuijen. Dat geldt ook voor de kosten. Zoetermeer staat er financieel slecht voor en daarom willen de partijen niet dat de stad moet bijdragen aan deze noodopvang. “De financiën is klip en klaar. Dat mag Zoetermeer geen cent kosten. Dat is een keiharde randvoorwaarde”, beloofde burgemeester Bezuijen. Direct na het herfstreces wordt een nieuwe datum gepland.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28