Wethouder Paalvast daagt de leerlingen uit.
Wethouder Paalvast daagt de leerlingen uit.

Leerlingen ontwerpen publieke ruimte van de toekomst in Meerzicht

Actueel 246 keer gelezen

Zoetermeer - Deze herfst worden leerlingen van het Alfrink College en het ONC Parkdreef uitgedaagd om mee te denken over de wijk Meerzicht. Tijdens het studieproject Maak Meerzicht Mooier gaan ze aan de slag met de vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat het voor verschillende generaties goed en mooi wonen blijft in deze wijk? ‘En wanneer zouden de leerlingen zelf in Meerzicht willen wonen,’ vraagt Robin Paalvast, wijkwethouder Meerzicht zich af tijdens de aftrap op het Alfrink? Met hun idee kunnen de leerlingen een mooie prijs winnen. Ook bijzonder is dat het beste idee mogelijk echt gerealiseerd wordt om zo de wijk Meerzicht mooier te maken!

De leerlingen mogen meedenken over het herinrichten van delen van de wijk om deze duurzaam leefbaarder te maken. Zij zullen zich onder andere buigen over de vraag hoe de buitenruimte het best kan worden ingericht. Ze doen dit naar aanleiding van de wijkanalyse die in 2019 heeft plaatsgevonden. ‘Daaruit blijkt dat de sociale verschillen binnen de wijken steeds groter worden,’ zei Jan Iedema wethouder onderwijs en Zoetermeer 2040,. ‘Hoe maak je Meerzicht levendiger in de toekomst?’

Op het Alfrink College gaan leerlingen uit 4 VWO met het project aan de slag, tijdens de cultuurweek, de week voor de herfstvakantie. Zij krijgen in de projectweek onder andere een workshop maquettebouw. Op het ONC Parkdreef gaat de gehele afdeling van 3 MAVO klassen aan het project werken tijdens de lessen Maatschappijleer en de zogenaamde flexuren.

Speciale masterclasses 

Tijdens het project zullen de leerlingen masterclasses krijgen van betrokken ambtenaren van de gemeente Zoetermeer die vertellen over hun vakgebied. Hun expertise kunnen de leerlingen gebruiken om tot ook echt haalbare plannen en ideeën en goede oplossingen te komen. 

Onderdeel van het project is de presentatie van het plan door de gevormde werkgroepen bestaande uit circa 8 leerlingen. De presentaties worden op school beoordeeld door een jury bestaande uit Angelique Quentin, Koen van Bemmel, Kai Houterman en Ellen Perik, ambtenaren bij de gemeente Zoetermeer en Judith Schotanus en Simone Langeveld van ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Eindpresentatie in de raadzaal 

In december zullen de ideeën van beide scholen die als beste beoordeeld zijn gepresenteerd worden door de betreffende groepjes leerlingen in de Raadzaal. Dan zullen hieruit weer de beste ideeën gehaald worden door de jury bestaande uit wethouders en betrokken ambtenaren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07