Wethouder Marc Rosier slaat op de mijlpaal samen met de eigenaren van de grotendeels leegstaande kantoorgebouwen. Foto Kees van Rongen
Wethouder Marc Rosier slaat op de mijlpaal samen met de eigenaren van de grotendeels leegstaande kantoorgebouwen. Foto Kees van Rongen

Mijlpaal voor nieuwe stadswijk Entree

Actueel 587 keer gelezen

ZOETERMEER - Voor Entree, een nieuwe wijk in Zoetermeer tussen Driemanspolder en Meerzicht, sloeg wethouder Marc Rosier samen met de eigenaren zaterdag op het terrein van Boerhaavebuilding symbolisch op de mijlpaal, die na vijf jaar voorbereidingen is bereikt. 1200 Geïnteresseerden kwamen kijken naar de maquette, een film over de plannen en informatie van gemeente en eigenaren.

Door Kees van Rongen

De belangstellenden werden zaterdag uitgebreid geïnformeerd over Entree en getrakteerd op een picknickdoos op een evenemententerrein compleet met zweefmolen, openluchtbioscoop en demonstraties van de brandweer.

“Vijf jaar geleden geloofde niemand in de plannen. Nu zijn hier 1200 geïnteresseerde mensen,” zei wethouder Marc Rosier. “Het ministerie van binnenlandse zaken steunt met elf miljoen euro de nieuwbouwplannen,” meldde hij trots.

Op het terrein aan de Boerhaavelaan toonden Omme & De Groot, Breevast, Veldboom Vastgoed, Hillborgh en de gemeente in tenten hun plannen. In de openluchtbioscoop was een film te zien hoe de omgeving van de Afrikaweg er straks uitziet. “De Entree midden in de stad is een uitdaging, maar het huidige verschrikkelijke gebied en station gaan we mooi maken,” zegt Rosier. De eigenaren van grotendeels leegstaande kantoorgebouwen hebben met de gemeente overeenkomsten getekend om de nieuwe stadswijk te ontwikkelen. Hans Teuns van Breevast van het kantoorcomplex Terra Nova vertelde, dat het complex wordt omgebouwd tot woonruimten. Het is het eerste project, waarvan de bouw in het tweede kwartaal van 2022 wordt begonnen. “De transformatie bestaat uit 385 woningen met een mix van goedkope huur, middeldure huur en vrije sector koop en huur inclusief 30 levensloop bestendige woningen.”

Omme & De Groot bouwt 107 huurappartementen, 60 koopappartementen en 10 herenhuizen. Ook is er 450 vierkante meter aan commerciële ruimten. In totaal telt Entree straks circa 4500 woningen en telt de nieuwe wijk ongeveer 7.000 tot 8.000 inwoners.

Indrukwekkend is de verandering van de Afrikaweg in een stadsstraat met heel veel groen, fietspaden en ventwegen. De maximum snelheid wordt teruggebracht van 70 naar 50 kilometer voor de Afrikaweg en van 50 naar 30 voor Boerhaavelaan en Bredewater. Er komen twee oversteekplaaatsen voor voetgangers. Het Entreepark moet Driemanspolder, Meerzicht en Entree met elkaar verbinden. Het station wordt een aantrekkelijk OV-knooppunt voor trein en bus. De Afrikaweg wordt een ‘Groene Loper’ met een mix van wonen, werken en voorzieningen. “Voetganger en fietser krijgen hier hun plek, terwijl de auto, die nu domineert, meer te gast is,” zo stellen de plannenmakers. “Het wordt een gewilde plek voor starters en voor gezinnen met een rijkdom aan groen. Kenmerken voor de wijk zijn gezond, duurzaam en klimaatbestendig.”

Begin 2022 bestaat de mogelijkheid in te spreken op het bestemmingsplan. De gemeenteraad spreekt erover in de zomer van volgend jaar. Beroep is dan nog mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09