Burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Ingeborg ter Laak geven een toelichting op de plannen van het COA. Foto Kees van Rongen
Burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Ingeborg ter Laak geven een toelichting op de plannen van het COA. Foto Kees van Rongen

Gevangenis als opvang voor asielzoekers

Actueel 615 keer gelezen

ZOETERMEER - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) willen de leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg zo snel mogelijk inrichten voor de opvang van 750 mensen. Daarbij gaat het om vergunninghouders, kansrijke asielzoekers en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. De huisvesting omvat een periode van een jaar.

Door Kees van Rongen

Het verzoek om de gevangenis als noodopvang te benutten, hebben zij in september bij de gemeente Zoetermeer ingediend. Burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Ingeborg ter Laak gaven donderdagmiddag een toelichting over dit verzoek tijdens een persconferentie in het stadhuis. Zij willen weten wat er van ze wordt verwacht.

“We voelen de verantwoordelijkheid voor de noodopvang. Maar we hebben diverse vragen en punten van zorg. Zo willen we dat hoge aantal van 750 opvangplaatsen en de complexe samenstelling van doelgroepen bespreken. Ook de financiële consequenties voor de gemeente. Welke ondersteuning komt er vanuit het COA. Wat betekent het voor de druk op de ambtelijke capaciteit. Is de gevangenis geschikt te maken, wat betekent het voor de omgeving en de veiligheid.”

Bovendien moet volgens het college een duurzamere, regionale oplossing komen voor het huisvesten van de statushouders.

Staatssecretaris van justitie en veiligheid A. Broekers-Knol alsmede de commissaris van de koning J. Smit verzochten begin september de gemeente al om noodopvang. “De reguliere opvanglocaties zitten binnenkort absoluut vol,” zo meldde het COA. “Crisisopvang zal dan in sporthallen en paviljoens moeten plaatsvinden. Extra opvangcapaciteit voor asielzoekers is urgent,” aldus de commissaris van de koning Smit en de staatssecretaris. “Het Rijksvastgoedbedrijf heeft locaties geïnventariseerd en de gevangenis in Zoetermeer blijkt gemakkelijk geschikt te maken als opvanglocatie,” luidt de verklaring van het COA.

De burgemeester wil van andere gemeenten weten hoe hun ervaringen zijn met een gevangenis als opvanglocatie. Bovendien is hij nog nooit in de gevangenis van Zoetermeer geweest en wil hij dat bekijken. Verder liet hij weten, dat hij voor een asielzoekerscentrum geen mogelijkheden in Zoetermeer ziet. Wellicht is er een mogelijkheid voor flexwoningen om de doorstroming van vergunninghouders te bevorderen.

Wethouder Ingeborg ter Laak: “We onderzoeken momenteel de mogelijkheid of er locaties zijn, die ingericht kunnen worden met tijdelijke flexwoningen voor de versnelde huisvesting van vergunninghouders, maar niet ten koste van mensen die al lang op de wachtlijst van een woning staan.”

Het college wil nog voor het herfstreces met de gemeenteraad in debat over de noodopvang. Inmiddels hebben omwonenden en daar gevestigde bedrijven en organisaties een brief van de gemeente gekregen met een eerste uitleg. Inwoners worden verwezen naar www.zoetermeer.nl/noodopvang2021. Daarop wordt de meest recente informatie geplaatst en kunnen mensen zelf vragen indienen via e-mail. Voor de inwoners en de buurt wil de gemeente in de week van 4 oktober een informatiebijeenkomst houden.        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00