Alyssa voor en na haar ongeval.
Alyssa voor en na haar ongeval.

Doneeractie voor behandeling voor Alyssa

Actueel 1.830 keer gelezen

Zoetermeer - Alyssa was een vrolijke levenslustige en sociale tiener. Tot 1,5 jaar geleden het noodlot toesloeg. Met haar fiets werd de Zoetermeerse geschept door een auto en sindsdien heeft zij veel operaties en behandelingen moeten ondergaan.

Door Hélène Ouwerkerk

“Alyssa zullen we nooit terugkrijgen zoals wij haar kenden. Dat staat vast, maar verbeteringen zitten er nog zeker in als zij de juiste behandelingen zal kunnen krijgen”, zegt haar opa Albert. Bianca, de tante van Alyssa, is nu een doneeractie opgestart voor therapieën en hulpmiddelen die Alyssa verder kunnen helpen.
“Alyssa heel veel heeft moeten doorstaan, maar door haar enorme vechtlust is ze nu thuis en dat terwijl de artsen haar al hadden opgegeven. Gelukkig heeft Alyssa het tegendeel laten zien”, vertelt Albert ‘t Hart. Hij somt op welke behandelingen Alyssa heeft moeten ondergaan. “Tijdens haar vele operaties is met name een groot deel van haar schedel (botlap) verwijderd om de druk op de hersenen te verminderen. In een later stadium is het botlap teruggeplaatst. Het overtallige hersenvocht moest worden afgevoerd en dat is gedaan met een drain. Eerst in haar hoofd en daarna in haar rug wegens infectie van de drain. Ook is zij geopereerd aan een lekkend aneurysma in haar hersenen. Dat was kantje boord, maar ook die behandeling is zij goed doorgekomen. Veel medicijnen waren nodig, maar zijn gereduceerd tot nog maar 1. Na de intensieve behandelingen en zorg in het Sophia kinderziekenhuis en het Erasmus en later de therapieën in het Leijpark in Tilburg (om deel bewustzijn te verhogen) en uiteindelijk in Rijndam is Alyssa “uitbehandeld” (doelstelling daar is, dat Alyssa met haar letsel daar niet aan kan voldoen). Al die tijd zijn Joyce, de moeder van Alyssa en haar vader Ricardo dag en nacht bij Alyssa gebleven. “Door corona was de kans op besmetting groot. Geen dag is overgeslagen. Joyce is altijd binnen gebleven in de ziekenhuizen waar Alyssa was en slapen in de RonaldMcDonaldhuizen”, vertelt Albert. “Ze is ook altijd heel alert geweest op de behandelingen en zorg voor Alyssa. Belangrijk want er ging weleens iets fout en als Joyce niet zo alert was geweest dan was dat Alyssa mogelijk fataal geworden. Door Joyce haar inbreng zijn nu ook de protocollen aangepast.”

Thuis
Inmiddels is Alyssa thuis. Maar de drive in woning van het gezin was niet geschikt dus er is naarstig gezocht naar een andere woning. Die is gevonden en is deels aangepast. Een aanbouw moet nog gerealiseerd worden. Alyssa heeft een kleine kamer waar ze kan rusten en slapen.

Toekomst
Alyssa zit in een tijdelijke rolstoel en kijkt om zich heen. “Wat ziet ze? Ze ziet alles, maar tekenen van herkenning zijn er soms en soms ook niet. Herkent ze de mensen om haar heen? De laatste tijd lacht ze veel.. Ze moet met alles worden geholpen. Ze heeft nog een maagsonde, maar door haar langzaamaan heel fijn gemalen voeding te geven zal de sonde binnenkort misschien verwijderd kunnen worden. Wel geeft ze duidelijk aan wat ze wel en niet prettig vindt. Soms zie je stapje voor stapje verbeteringen in haar gedrag. Communicatie is nu eigenlijk wat wenselijk is. Dat ze iets kenbaar kan aangeven. De tijd zal het leren.” Toch heeft de familie hoop. “In Nederland kan dat niet, maar o.a. bij TrainM in Antwerpen wel. Daar is zij getest en zien ze mogelijkheden. Je grijpt iedere kans om Alyssa verder te helpen, maar dat kost veel geld. Ze gaat daar naar toe, 2x per week, vanaf 27 september. De doneeractie is bedoeld voor Dolfijntherapie. “We hopen dat mensen een donatie willen doen, zodat Alyssa de behandeling kan ondergaan en het gezin ook verder kan worden geholpen met de aanpassing van de woning.” Ga hiervoor naar https://www.doneeractie.nl/help-alyssa-verder/-056039. Daar staan ook regelmatig updates in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38