Twee juryleden van het Erasmus College verheugen zich al op het lezen van de spannende verhalen.
Twee juryleden van het Erasmus College verheugen zich al op het lezen van de spannende verhalen. Terrence Pellikaan

Welke leerling schrijft het spannendste verhaal?

Actueel 438 keer gelezen

Zoetermeer - Dit jaar kunnen alle achtste groepers weer meedoen aan de schrijfwedstrijd van het Nederlands Thrillerfestival. Coördinator Jan Brouwer van het Erasmus College: “De groepen 8 van alle Zoetermeerse basisscholen zijn ervoor uitgenodigd. De winnaar van het spannendste verhaal van 2021 wordt bekend gemaakt tijdens het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater op zondag 24 oktober.” 

Door Renate Mamber

Het Nederlands Thrillerfestival bestaat inmiddels dertien jaar. De schrijfwedstrijd voor groep acht is daarbij een vaste traditie. Het Erasmus College is vanaf het begin bij de opzet betrokken. “De voormalig directeur van het Erasmus College stond mede aan de basis van het idee”, vertelt Jan. “We hopen dat het op termijn een landelijke wedstrijd wordt. Dit jaar doen twee scholen buiten Zoetermeer mee, een uit Berkel en Rodenrijs en een uit Pijnacker.”

Tips en inspiratie
”De aftrap van de jaarlijkse wedstrijd is een uitnodiging voor de voorstelling Man met Koffer van Laurens de Groot. “Tijdens de voorstelling geeft Laurens de Groot de leerlingen allerlei tips voor het schrijven van een goed en spannend verhaal”, vertelt Jan. “Uit ervaring blijkt namelijk dat het voor leerlingen best moeilijk is om zomaar te beginnen. De voorstelling geeft ze naast tips ook inspiratie.”
Na de voorstelling gaan de leerlingen zelf aan de slag. “Elke school geeft daar op zijn eigen manier invulling aan”, zegt Jan. “Het is wel belangrijk dat alle verhalen aan een paar basisregels voldoen. Bijvoorbeeld een maximaal aantal woorden en dat het verhaal zich op een bekende plek in Zoetermeer moet afspelen.”
Direct na de uiterste inzenddatum buigt de jury zich over de verhalen. Jan: “De jury bestaat uit een aantal enthousiaste thrillerlezers van het Erasmus College en Bibliotheek Zoetermeer. Ook roepen we de hulp in van een aantal bovenbouwleerlingen.”
De vijf beste verhalen worden gebundeld in een boekje dat tijdens het Thrillerfestival gratis verkrijgbaar is. Ook de deelnemende scholen krijgen een aantal exemplaren.
“De schrijvers van de vijf beste verhalen komen met familie en vrienden op 24 oktober naar het Stadstheater voor de prijsuitreiking. Dan wordt bekend wie de winnaar is”, vertelt Jan. “Het leuke is dat de leerlingen dan op hetzelfde podium staan als de professionele thrillerschrijvers die dan ook aanwezig zijn. Hoe spannend is dat!”
Een verhaal insturen kan nog tot 30 september. Kijk voor meer info op thrillerfestival.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09