Wethouder Ter Laak
Wethouder Ter Laak Barbara Koppe

‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren

Actueel 240 keer gelezen

Zoetermeer - 

De gemeente Zoetermeer introduceert ‘Kamers met Aandacht’; een nieuwe woonoplossing voor jongeren die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. “Een beetje aandacht kan wonderen doen. Je kunt deze jongeren helpen om hun vleugels uit te slaan en zelfstandig te gaan leven, zonder dat ze zich verloren voelen. De druk op de woningmarkt is enorm groot. Ik hoop dat we veel jongeren hiermee verder helpen ”, zegt wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg). 

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

“Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-win situatie voor verhuurders en jongeren. De jongeren krijgen door Kamers met Aandacht een productieve start van hun leven”, Aldus Xander Scholte, manager bij Jeugdformaat.

Zorgvuldige match  

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders 

Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere regio’s waaronder Den Haag gestart en heeft daar inmiddels 45 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Zoetermeer om een pilot die start op 16 september en een jaar duurt waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Jeugdformaat, Impegno en het Leger des Heils op zoek gaan naar kamers voor jongeren uit onze stad. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 18 uur geleden
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 19 uur geleden 1
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 20 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24
Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34