Laurens de Groot (links) en Michel Havenith buigen zich over de muziek van Histoire du soldat. Foto: Gerard van Warmerdam
Laurens de Groot (links) en Michel Havenith buigen zich over de muziek van Histoire du soldat. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Gekke verkleedpartijen en briljante klassieke muziek

Actueel 275 keer gelezen

Zoetermeer - Het Ebony Ensemble onder leiding van dirigent Michel Havenith en acteur Laurens de Groot hebben de handen ineengeslagen. Samen brengen ze op zondag 26 september in het Stadstheater  Histoire du soldat op de planken. Dit is een vermakelijke familievoorstelling met prachtige muziek.

Door Hélène Ouwerkerk

“Het idee om Histoire du Soldat van Strawinsky te doen kwam van Michel”, steekt De Groot van wal. “Voor mij was het een wens om een theater-muziekvoorstelling á la Alfred Jodocus Kwak te te maken. Een voorstelling met veel gekkigheid en verkleden maar wel met goede muziek.” Dit is met Histoire du soldat gelukt. Mooie muziek van Strawinsky, een goed verhaal met verschillende lagen en, omdat Laurens de Groot in zijn eentje alle rollen speelt, kan hij zich helemaal te buiten gaan aan de nodige verkleedpartijen.
Laurens de Groot kijkt uit naar zijn samenwerking met het Ebony Ensemble. “Het is dé kans om een klassieke voorstelling voor een jongere doelgroep op te voeren”, zegt hij. “Het verhaal is spannend en gaat over een soldaat die onderweg naar huis de duivel tegenkomt die hem probeert te verleiden. Een ontmoeting die natuurlijk helemaal ontspoort. Het mooie aan het verhaal is dat het meerdere lagen heeft waardoor het zowel voor kinderen als volwassenen een boeiend stuk is. De kinderen zien het clowneske verhaal en de volwassenen de boodschap die hieronder zit.”

Muziek
Voor het Ebony Ensemble is het stuk zondermeer bijzonder te noemen. “Ten eerste heeft de viool een belangrijke rol”, vertelt Michel Havenith, dirigent en muzikaal leider van het ensemble. “Daarnaast spelen we met een bezetting van klarinet, trombone, trompet, contrabas, fagot en slagwerk. Dat is een behoorlijk afwijkende bezetting voor ons en daarom moest ik op zoek naar veel nieuwe mensen.” Havenith is erg enthousiast over de muziek. “De muziek is door Strawinsky zo goed geschreven. Het klinkt lekker fris en levendig met onder andere tango en ragtime. De composities van Strawinsky zijn heel toegankelijk. Maar daarnaast is het voor de musici ook een pittig geheel vol maatwisselingen. Het is dus echt wel een uitdaging.”

Samen
Havenith en De Groot kijken uit naar deze week als tijdens de repetities spel en muziek samenkomen. De afgelopen dagen is er al flink gerepeteerd om alles op zijn plek te laten vallen. “Ik vind het wel een luxe hoor”, zegt Laurens de Groot. “Michel kan dirigeren en bijsturen.” Michel Havenith lacht: “Het is gecompliceerd en avontuurlijk hoor. Ik moet niet alleen het orkest dirigeren maar ook Laurens in de gaten houden ‘waar hi isj’. Timing is echt van groot belang maar het maakt het allemaal alleen maar leuk.”De voorstelling is een echte familievoorstelling. Voor welke leeftijd hangt volgens Laurens de Groot van de kinderen af. “Je hebt kinderen van vier die al veel theater gewend zijn en het dan prima kunnen waarderen. Ik denk dat de ouders hun eigen kind het beste kennen om te weten of het wat voor hen is.”Michel Havenith speelde afgelopen weekend al in het Stadstheater de Eroïca van Beethoven. Daarvoor was het een jaar geleden dat er kon worden gespeeld. “De artiesten staan te trappelen om te beginnen en ik ben ervan overtuigd dat het Stadstheater alles uitstekend heeft geregeld. Ik denk dat zowel artiesten als publiek het enorm hebben gemist”, aldus Havenith.

Stadstheater
Histoire du soldat van het Ebony Ensemble met Laurens de Groot (man met koffer) is zondag 26 september om 15.00 uur te zien in de grote zaal van het Stadstheater. Kaartjes kosten 9,50 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl. Kijk voor meer informatie over het Ebony Ensemble op www.ebony-ensemble.nl of volg het ensemble op Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1