Joke Verplanke bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) toont het sloopafval, dat zij eerder dit jaar opraapte. Foto Kees van Rongen
Joke Verplanke bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) toont het sloopafval, dat zij eerder dit jaar opraapte. Foto Kees van Rongen

Joke: ‘Doe ook mee aan opruimactie’

Actueel 345 keer gelezen

ZOETERMEER - Aan de World Cleanup Day, de wereldwijde opruimactie, deden vorig jaar 20 miljoen vrijwilligers uit 180 landen mee. Zaterdag 18 september is het weer Cleanup Day. Joke Verplanke roept mensen op mee te helpen afval op te ruimen. Bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) begint zij om 10.30 uur.

Door Kees van Rongen

“Ik hoop, dat meer mensen mee doen,” zegt Joke. Overigens beperkt zij zich niet tot deze ene zaterdag. “Bijna dagelijks wandel ik in de Nieuwe Driemanspolder. Ik heb altijd een zak bij me om weggegooide mondkapjes, blikjes en flesjes in te doend. Eigenlijk wil ik helemaal niet de rommel opruimen van andere mensen. Maar als er geen rotzooi ligt, hebben de mensen ook niet de neiging om hun afval op straat te gooien. Ik pleit voor een afvalvrije polder. Ik wil graag een ambassadeursgroep oprichten met mensen die campagne willen voeren.”
Een half jaar geleden liet zij wethouder Jakobien Groeneveld al zien, dat voor de versteviging van de wandel- en fietspaden in de Nieuwe Driemanspolder sloopafval is gebruikt. Op één dag werden tientallen zakken vol puinafval door vrijwilligers verzameld. De wethouder beloofde de aannemer hierop aan te spreken om de rotzooi te ruimen, maar sindsdien heeft Joke Verplanke niets meer vernomen. Zelf heeft ze nog een zak met puinafval staan. Zij hoopt een kunstenaar te kunnen inspireren er een kunstwerk van te maken.
“Bij mijn wandelingen vind ik vooral veel mondkapjes. Er zijn zelfs mensen die het mondkapje in een plastic zakje doen en dan op die manier in de natuur weggooien. Waarom nemen de mensen hun afval niet mee naar huis? Fietsers smijten hun drinkflesjes achteloos in de berm. Mensen voeren de eendjes en het zakje waar het brood inzat, wordt vervolgens in de natuur gegooid.”
Het is bekend, dat veel scholen in hun lessen de kinderen wijzen om afval niet op straat te gooien. De kinderen leren over de gevolgen van zwerfafval voor mens, dier en natuur. Diverse scholen houden ook geregeld opruimacties in de omgeving van het schoolgebouw. Daar de scholen zaterdag 18 september gesloten zijn, hebben verschillende scholen woensdag hun Cleanup Day gehouden. Ook GroenLinks Zoetermeer en wijkaannemer Vermeulen Groep doen mee aan World Cleanup Day. Wie aan de opruimactie in de Nieuwe Driemanspolder van zaterdag 18 september 10.30 uur wil deelnemen, kan zich aanmelden bij Joke Verplanke, tel. 06-21574232.

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03