
Veilig en in vrijheid bewegen in verpleeghuis Floriadehof
Actueel 1.279 keer gelezenZOETERMEER - “Ik heb het hier heerlijk naar m’n zin,” vertelt Irene Kruijthof (75). Zij is een van de eerste bewoners van Floriadehof van Cardia aan de Willemijngang in Rokkeveen. Floriadehof is niet herkenbaar als het al oude verpleeghuis. Integendeel, het is een moderne woonzorglocatie voor 64 mensen met dementie.
Door Kees van Rongen
Woonzorgconsulente Jasmijn Soppe leidt ons rond in het complex. Floriadehof heeft vier etages. Op iedere etage zijn twee woningen gevestigd. Irene Kruijthof woont samen met zeven andere bewoners in een woning. Daarin heeft zij een eigen zit-slaapkamer met badkamer en toilet. Overdag kan zij in de gezamenlijke huiskamer activiteiten doen of in een van de andere ruimtes waar activiteiten georganiseerd worden. Er zijn in totaal acht groepen bewoners met ieder een eigen huiskamer met daarbij een keuken. “De bewoners bepalen met elkaar en de medewerkers wat er wordt gekookt. Dagelijks wordt met elkaar gegeten,” vertelt Jasmijn. Henriëtte Bertels, bestuurder van Cardia: “Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt wisten we in korte tijd zo’n honderd deskundige medewerkers aan te trekken. In december vorig jaar kwamen de eerste bewoners. In maart waren alle kamers bezet. Dat betekende dat 64 bewoners en 100 medewerkers aanvankelijk vreemden voor elkaar een team moesten worden. Dat is gelukt,” weet Henriëtte.
Alle tijd
“De mensen hebben hier alle tijd voor je,” zegt Irene Kruijthof. “Zoals iedereen heb ik ook wel eens een rotdag. Dan gaan we toch even babbelen, reageert een medewerker. Dat doen ze dan ook en ze luisteren echt naar je. In het begin moest ik wennen. Ik dacht dag en nacht op elkaars lip zitten, dat wordt niks. Maar het is me meegevallen. Je kunt hier vrij rondlopen en ze gaan ook met me naar buiten. Op mijn eigen kamer ben ik lekker op mezelf en wil ik graag tekenen. Het eten is heel smakelijk. Nou ben ik geen goede graadmeter, want ik lust alles. Maar heb je trek in het eten van de andere woongroep, dan ga ik daar eten. Wil je wat laten staan, ook prima. Ik doe graag mee met de bewegingscoach. Ik zit geregeld op de hometrainer.”
Duo-fiets
Irene mocht samen met wethouder Ingeborg ter Laak later op de dag op een duo-fiets de Floriadehof officieel openen voor zo’n 120 genodigden. Om voor deze woonvorm in aanmerking te komen, hebben de mensen een indicatie nodig met een zorgprofiel VV05. Het betekent beschermd wonen met intensieve dementiezorg. Woonzorgconsulente Jasmijn schat dat zo’n 80 procent van de bewoners vrouwen zijn.
Vrij bewegen
Bestuurder Henriëtte legt uit, dat Floriadehof in alle opzichten een innovatief verpleeghuis is. “Onze zorg is kleinschalig georganiseerd en wordt verleend vanuit de christelijke visie dat ieder mens uniek is. Persoonsgericht, daar draait het bij ons om. Het gebouw is vanuit deze visie ontworpen door architect Chico Leufkens. “Van buiten lijkt het een appartementencomplex. Het is een duurzaam en toekomstbestendig gebouw,” benadrukt Leufkens. Henriëtte: “Door de hi-Tech oplossingen, uniek in de ouderenzorg, kan iedere bewoner zich veilig en in vrijheid door het hele pand bewegen, of een wandeling maken door de tuin. Sommige bewoners kunnen naar buiten met een polsbandje. Bij de twee woningen op elke etage is ook een ruim terras. Er is voor modern meubilair gekozen, dat mensen een thuisgevoel geeft. We kijken hoe onze bewoners zijn als persoon en stemmen daar de zorg op af. Daarnaast is een plezierige werkomgeving voor onze medewerkers een belangrijk uitgangspunt. We stellen mantelzorgers en familie van de bewoners in staat om eventueel te helpen met het koken van de verse maaltijden of bij activiteiten.” In Floriadehof is eveneens een geestelijk verzorger, die activiteiten aanbiedt en gericht zijn op zingeving. Daarnaast worden kerkdiensten gehouden.
Het duurzame gebouw telt op het dak 124 zonnepanelen en is voorzien van een warmtepomp, die in zomer en winter voor een aangenaam klimaat zorgt. Elke woonkamer heeft een televisie en daar wordt door de bewoners graag naar gekeken, zoals eerder bij de olympische spelen.