Olympisch kampioen Bart Brentjens geeft de aftrap van de opruimactie in het Buytenpark.Foto: wielersportbond NTFU
Olympisch kampioen Bart Brentjens geeft de aftrap van de opruimactie in het Buytenpark.Foto: wielersportbond NTFU

Sporters houden grote opruimactie in Buytenpark

Actueel 351 keer gelezen

Zoetermeer - Zo’n 40 mountainbikers, wandelaars en vissers ruimen zaterdag 11 september vrijwillig zwerfafval op langs de MTB-, wandel- en fietspaden en het viswater in het Buytenpark. Net a;s veel gebruikers ergeren zij zich aan het zwerfafval dus komen ze in ctie.

Zwerfafval is een probleem waar recreanten zich aan storen en daarom nemen de sporters gezamenlijk hun verantwoordelijkheid voor het park, de natuur en haar gebruikers. Olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens en Marco Kraal, presentator van Vis TV op RTL 7, helpen mee. 

De actie levert een schoner park op en een mooi signaal dat elke gebruiker van het park daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Fietsend, wandelend, mountainbikend, vissend of te paard. Iedereen komt naar het Buytenpark om te genieten van de natuur. Zwerfafval hoort daar niet bij vinden de sporters.
De actie is een initiatief van de vrijwilligers van MTB Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en GHV Groene Hart. Zij besloten om samen deze belangrijke klus te klaren. Volgens Joris Gerardu van MTB Zoetermeer is dat hard nodig: “Veel leden ruimen regelmatig al rommel op. Door nu samen op te trekken, hebben we meer impact. Vele handen maken licht werk, maar belangrijker: we laten zien dat we als gebruikers van het park gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.”

In sportoutfit door het park
Aan hun kleding is herkenbaar zijn dat de vrijwilligers regelmatig het park gebruiken. In MTB-outfit, visvest of op wandelschoenen trekken ze samen door het park. Don Braad van Sportief Wandelgroep Zoetermeer: “We knopen graag het gesprek aan met andere wandelaars, fietsers, vissers en ruiters. Op die manier komen we meer te weten over de motieven van mensen. Waarom ze hier graag komen, hoe ze over rommel in het park denken en hoe ze daar mogelijk zelf een bijdrage aan kunnen leveren.”

Groot effect op natuurbeleving
 Ook Ton van der Spiegel, voorzitter bij visvereniging GHV Groene Hart, is blij met de opruimactie. “Zwerfafval is een groeiend probleem. De schade voor de natuur is aanzienlijk. Daarnaast is het gewoonweg niet aangenaam als je links of rechts rommel ziet liggen. Dat we als sporters vrijwillig het Buytenpark opruimen, heeft een groot effect. Op de flora en fauna, maar vooral op de natuurbeleving van andere recreanten.” Het animo om mee te doen is dan ook groot.

Topsporters
De Zoetermeerse sporters zijn erg blij dat ze tijdens deze dag support krijgen van olympisch kampioen MTB Bart Brentjes en presentator VIS TVMarco Kraal. Ook zij steken op deze dag hun handen uit de mouwen. Bart Brentjens: “Ik vind dat je als gebruiker respect voor de natuur moet hebben. Troep achterlaten hoort daar niet bij. Die banaan of sportreep kon op de heenweg ook mee, dus is het een kleine moeite het mee terug te nemen.”
Marco Kraal, presentator van Vis TV op RTL7: “Zwerfafval is een probleem waar ook menig sportvisser zich aan stoort. Gelukkig komen steeds meer vissers hiertegen in actie en rapen het afval rond hun visstek op.”

De Buitencode
De opruimactie in Zoetermeer kan ook rekenen op de support van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Sportvisserij Nederland en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Zij staan, samen met nog een aantal buitensportbonden en natuurorganisaties, achter de Buitencode. Vijf simpele gedragsregels, waarmee recreanten respectvol met elkaar én de natuur omgaan. Eén van die regels is: respecteer de natuur en neem je afval mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 21 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 21 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 22 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 23 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24