Taco Kuiper heeft zin om voorzitter van de PvdA te worden. Foto: Gerard van Warmerdam
Taco Kuiper heeft zin om voorzitter van de PvdA te worden. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

“PvdA moet jonger en moderner worden”

Actueel 789 keer gelezen

Zoetermeer - Drie jaar geleden zwaaide Taco Kuiper af als wethouder voor de PvdA in Zoetermeer. De politiek blijft echter kriebelen. Nu ‘zijn’ partij een landelijke voorzitter zoekt, besloot hij zich kandidaat te stellen. “Dit is geen functie om op de winkel te passen. Er is écht iets te doen.”

Door Hélène Ouwerkerk

De ogen van Taco Kuiper glinsteren als hij het over de functie van voorzitter van de PvdA heeft. Een fulltime baan dus dat betekent dat als de leden hem kiezen hij zijn werk voor Platform 31 waar hij zich bezig houdt met energietransitie, vaarwel moet zeggen. “Maar”, zegt Kuiper. “Dit is wel een enorm zinvolle, complexe en uitdagende baan.” De 58-jarige Kuiper heeft duidelijk voor ogen wat hij met de PvdA wil. Zo heeft de partij volgens hem een viertal zaken nodig. “Verbinding met de Haagse politiek, een sterke organisatie neerzetten, vernieuwing en verjonging in de partij maar ook de koers bepalen voor de toekomst. Als het gaat om de samenwerking op links dan is de voorzitter aan zet om dit gesprek met de leden aan te gaan. Ik schuw die samenwerking overigens niet”, zegt hij.
Ook verjonging is volgens Kuiper erg belangrijk. “Bij de laatste verkiezingen hebben mijn drie kinderen alle drie op een linkse partij gestemd maar ik zie wel dat zij de binding met de PvdA kwijt raken. Dus is het heel belangrijk dat wij de jongeren blijven aanspreken. Ik merk dat zij de PvdA geen moderne partij vinden en dat mogen we wel veranderen”, aldus Taco Kuiper. Dat zijn partij, na de gloriejaren in de jaren zeventig, steeds minder leden trekt, vindt hij zorgelijk. “Dat doet heel erg veel pijn. In 2000 hadden we nog 60.000 leden en nu zitten we op 41.000 leden. Die daling is deels te wijten aan vergrijzing. Daar moeten we dus echt wat mee”, zegt hij.

Kuiper heeft deze zomer de knoop doorgehakt en zich verkiesbaar gesteld. “Eigenlijk wilde ik dat vier jaar geleden ook al, want ik ben een sociaal democraat in hart en nieren. Maar toen vond ik Nelleke Vedelaar zo’n goede kandidaat dat ik het niet heb gedaan.” Kuiper wil het verschil maken. Maar eerst is het zaak dat het grootste deel van de PvdA-leden op de Zoetermeerder gaat stemmen. En dus zijn het drukke tijden. Door het hele land zijn 17 debatten waar Taco in debat gaat met de zeven andere kandidaten. “Ik heb geen campagneteam”, zegt Taco. “Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik wil de boodschap die ik heb vertellen. En de meeste leden moeten toch echt onze programma’s en ons verhaal naast elkaar leggen.” In oktober gaan de leden van de PvdA hun stem uitbrengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1