Pauline (l) en Jolein (r): “De kinderen staan te glunderen alsof ze naar een theatervoorstelling gaan.”
Pauline (l) en Jolein (r): “De kinderen staan te glunderen alsof ze naar een theatervoorstelling gaan.” Terrence Pellikaan

Iedereen welkom bij de Boekfiets

Actueel 417 keer gelezen

Zoetermeer- De Boekfiets van Bibliotheek Zoetermeer is vanaf deze maand voor iedereen gratis toegankelijk. De vrolijk gekleurde fiets trekt de wijk in. Iedereen is welkom: peuters, kleuters, ouders, opa’s, oma’s en iedereen die houdt van verhalen. Pauline Delfos, coördinator Boekfiets: “Het is een uitje voor jong en oud met muziek, beweging en natuurlijk een mooi verhaal.”

Door Renate Mamber

Wie bij de Boekfiets denkt aan een soort Boekenbus waar je boeken kunt lenen, heeft het mis. “Het is meer verteltheater”, vertelt Pauline. “We starten met een begintune, het standaardliedje van de Boekfiets. Iedereen hoort dan al als we komen aanrijden: ‘Daar komt de Boekfiets!’ Er zijn bewegingsversjes, een vertelkastje aan de hand waarvan we een verhaal vertellen, boekjes en kleurplaten. Bij elkaar is het een voorstelling van een half uur.”

Vaker voorlezen
De Boekfiets is bedacht door stichting Aanzet. “Het doel van de stichting is om met de Boekfiets taal en taligheid de wijk in te brengen”, vertelt Pauline. “Tot nu toe was de Boekfiets te boeken door bijvoorbeeld een school of een kinderdagverblijf. Nu trekken we echt de wijk in en kan iedereen komen kijken en luisteren. We hopen dat we op deze manier ouders en verzorgers enthousiast maken om thuis vaker voor te lezen en bijvoorbeeld eens een versje van de Boekfiets met de kinderen te doen.” De Boekfiets is voorlopig alleen te zien en te beleven in de wijken Palenstein en Seghwaert. De basisscholen De Achtsprong en De Touwladder stellen hiervoor hun schoolplein open voor publiek. Jolein Mark, directeur De Achtsprong: “Wij bieden op het schoolplein alle faciliteiten om van de Boekfiets te genieten, na te praten en vragen te stellen. Zo zijn er statafels en koffie en thee. Bij slecht weer staat de Boekfiets in de aula. Het is een voorbeeld van ons opendeurenbeleid.”

Glunderen
De kleuters van De Achtsprong en De Touwladder hebben de afgelopen maanden de Boekfiets mogen uitproberen en zijn erg enthousiast. Jolein: “De kinderen staan echt te glunderen alsof ze naar een theatervoorstelling gaan. Vaak kunnen ze zich verhalen van weken terug nog herinneren. Ook vragen ze ernaar: Komt de Boekfiets al? Het is echt goud als kinderen dat zeggen.”
De Boekfiets is vanaf vrijdag 10 september om 9.30 uur om de week te zien op het schoolplein van De Touwladder. En vanaf woensdag 15 september om 9.30 uur om de week op het schoolplein van De Achtsprong.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1