Gerard van der Kort (links), Piet Plooij en Manon van Wieren op de nieuwe tuinset. Foto Kees van Rongen
Gerard van der Kort (links), Piet Plooij en Manon van Wieren op de nieuwe tuinset. Foto Kees van Rongen

Wie komt koken voor de bewoners van Hospice Zoetermeer?

Actueel 1.923 keer gelezen

ZOETERMEER - Hospice Zoetermeer is nu drie jaar aan de Schoolstraat 1 gevestigd. Een prachtig complex met zes kamers, een sfeervolle huiskamer, een gezellige woonkeuken en een fijne tuin. “Ik heb enorm veel respect en bewondering voor de vrijwilligers,” vertelt coördinator Manon van Wieren. “Hun toewijding voor de bewoners en hun flexibiliteit werd tijdens de coronaperiode zwaar op de proef gesteld.”

Door Kees van Rongen

“Door corona kregen ze te maken met allerlei wisselende maatregelen. Terwijl ze zijn ingesteld om warmte te bieden, moesten ze nu het bezoek van familie en vrienden beperken. Door corona hebben we een tijd lang met een lijst gewerkt, waarop mensen zich van tevoren moesten aanmelden en we een maximaal aantal bezoekers op de kamers konden ontvangen. Dat druist tegen je gevoel in. Toch is het merendeel van de vrijwilligers achter ons blijven staan.”
Vrijwilligers
Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds hard nodig. Zo’n veertig vrijwilligers werken naast verpleegkundigen vier uur per keer en dan twee keer in de week. “Het is een fantastische groep met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar,” vertelt Manon van Wieren. “Doordat we dagelijks wel tien vrijwilligers nodig hebben in de verschillende diensten tussen 07.00 tot 23.00 uur kunnen we nog best wat vrijwilligers gebruiken. Twee jaar geleden zijn we gestopt met de cateraar en zijn we zelf vers gaan koken voor de bewoners. Op dit moment doen enkele vrijwilligers dat naast hun andere taken. Wij zijn op zoek naar zogenaamde kookvrijwilligers. Deze kookvrijwilligers zijn hier een keer per week van 15.00 tot 19.00 uur. Zij vragen de bewoners wat ze willen eten en doen de boodschappen hiervoor.”
Tuin
Bewoners en vrijwilligers hebben de gang van het Hospice verfraaid met kunstwerken. Intratuin heeft onlangs voor een tuinset gezorgd. Bij Albert Heijn in De Leyens kunnen de medewerkers twee keer per week het onverkochte restant van boeketten bloemen ophalen en op de markt in de wijk Rokkeveen schenkt een koopman het Hospice wekelijks een groot veldboeket. De familie van een bewoner, die onlangs is overleden, heeft een camerasysteem geschonken als vervanging van de babyfoons.
De 70-jarige Gerard van der Kort is een van de trouwe vrijwilligers, die vrijwel altijd inzetbaar is. Hij is drie jaar geleden begonnen. “Je moet een warm hart hebben voor de mensen. Ik voel me een gastheer. Levenservaring is belangrijk en op het juiste moment ook afstand kunnen bewaren.” Datzelfde geldt voor de oudste vrijwilliger in het Hospice: Piet Plooij. Deze 80-jarige doet al bijna 25 jaar vrijwilligerswerk. “Na 40 dienstjaren bij de overheid was ik al jong gepensioneerd. Ik heb als chauffeur op de rolstoelbus van Vivaldi gereden, werkte voor de Alzheimer stichting en ruim drieënhalf jaar geleden reageerde ik op de advertentie als vrijwilliger in het Hospice. Het is prachtig werk. Mensen even uit de nare sfeer halen, maar wel beseffen, dat je de problemen niet kunt oplossen. Eenmaal buiten op de fiets vergeet ik de ellende.”
Gastvrij
“Het Hospice Zoetermeer is een gastvrij huis waar mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kunnen verblijven in de laatste fase van hun leven,” legt Manon van Wieren nog maar eens uit. “Wanneer thuis verzorgd worden niet mogelijk is, kan het hospice door de huiselijke sfeer een goed alternatief zijn om de laatste tijd door te brengen. De zorg en aandacht voor de mensen, lijken op de zorg die men thuis van familie en vrienden ontvangt. Elke bewoner heeft een eigen kamer waar, naast de basisinrichting, ook plaats is voor enkele dierbare eigen bezittingen.” Daarnaast kent het Hospice ook de vrijwillige thuisinzet. Voor mensen die in de laatste levensfase het liefst thuis verzorgd willen worden, kan het fijn zijn als mantelzorgers thuis ondersteund worden. “Wij kunnen op korte termijn, een opgeleide vrijwilliger inzetten in de thuissituatie.
Deze vrijwilligers kunnen een aantal uren per week de ondersteuning van de mantelzorgers overnemen.” Aanmelding via: hospicezoetermeer@ziggo.nl of tel. 079-3478927.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27