Culinair in eerdere jaren. Het festival gaat nu niet door. Foto’s Alina Krasieva
Culinair in eerdere jaren. Het festival gaat nu niet door. Foto’s Alina Krasieva

Geen Culinair Zoetermeer dit jaar

Actueel 445 keer gelezen

Zoetermeer - Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal het festival Bodega Norton Culinair Zoetermeer niet worden georganiseerd. Nadat organisator Netwerk Zoetermeer er eerst nog voor koos om het festival te verplaatsen van juli naar september, naar een meer zekere periode in het jaar, is inmiddels gebleken dat ook dit geen haalbare kaart is. 

Het organisatieteam heeft er lang over nagedacht en er zijn veel gesprekken over gevoerd: “Het is een optelsom van onzekerheden en omstandigheden.” zegt Ruud Steggerda, directeur van Netwerk Zoetermeer. “Een beeldbepalend festival als Culinair Zoetermeer vraagt een enorme krachtsinspanning. Dit geldt voor de organisatie, voor de organiserende partners, maar ook voor de deelnemende restaurants en horecabedrijven. Nu er een risico bestaat dat het festival niet of in een beperkte opzet kan worden georganiseerd, is het verstandiger om niet over te steken.” Netwerk Zoetermeer zit niet bij de pakken neer en maakt zich op voor een comeback in 2022. Meer dan 20 jaar is Culinair Zoetermeer één van de belangrijkste beeldbepalende evenementen in het Zoetermeerse evenementenprogramma. De volgende editie staat nu gepland op 1 t/m 3 juli 2022. Aan het festival doen jaarlijks meer dan 15 culinaire partners mee en het is één van de weinige gratis toegankelijke meerdaagse culinaire festivals in Nederland. Culinair Zoetermeer maakt al jaren een constante groei door; de beste Zoetermeerse restaurants presenteren er hun culinaire kunsten. Door het gevarieerde muzikale podiumprogramma en doordat een breed aanbod restaurants en aanbieders aan culinair deelneemt, trekt het festival vele duizenden bezoekers uit heel de regio.
Intensief overleg“Er is in de afgelopen maanden intensief overleg geweest. Dit zorgde ervoor dat er ondanks de coronamaatregelen toch een mooi en aansprekend festival kon worden georganiseerd.” legt Ruud Steggerda verder uit. “Dit was onder meer dankzij de resultaten van Fieldlab en de hieraan gekoppelde versoepelingen door de overheid. Ook geef ik complimenten voor de enorm flexibele opstelling van onze festivalpartners, waaronder ROC Mondriaan en de gemeente Zoetermeer. Door goed meedenken leek het zelfs mogelijk om met de toch nog strenge regelgeving van deze zomer, alsnog een volwaardig festival te organiseren. De laatste nieuwe aanscherpingen en onzekerheden zorgden echter opnieuw voor overleg. De grote onzekerheden rond de veiligheidsvoorwaarden in september, in combinatie met de arbeidskrapte in de horecabranche, maken het voor ons en onze deelnemers extra lastig om een festival als Culinair Zoetermeer te organiseren.” Netwerk Zoetermeer zal zicht de komende weken richten op de overige eigen evenementen in het evenementenprogramma deze zomer. Daarnaast ondersteunt de stichting, met steun van het Zoetermeerse bedrijfsleven, als vanouds de andere organisatoren in de stad. “We richten ons op wat wel kan, zodat er op een veilige en verantwoorde manier kan worden georganiseerd.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07