Revalidatie na Covid

Actueel 50 keer gelezen

Zoetermeer - Steeds meer mensen doen een beroep op zorg na het doormaken van het Coronavirus. “Bij veel van deze mensen zien we aanhoudende vermoeidheidsklachten en kortademigheid”, aldus Pascal Matla. Pascal is fysiotherapeut bij Corpus Activum, maar spreekt mede namens zijn collega longfysiotherapeuten. Hij onderstreept het belang van goede nazorg voor deze patiëntengroep. “Wij zien in de praktijk dat patiënten soms twijfelen of deze klachten wel normaal zijn; goede uitleg en begrip kan een eerste stap zijn in de acceptatie hiervan”. Fysiotherapie, bij voorkeur door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van longpatiënten, bestaat bij deze groep vooral uit het onder begeleiding trainen van uithoudingsvermogen en spierkracht. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van meerwaarde zijn. “We zien vaak dat het ademhalingspatroon is ontregeld door de lange periode van ziek en benauwd zijn”. 

Fysiotherapie wordt, na verwijzing van de arts, vergoed vanuit de basisverzekering. 

Yvette Kilian is diëtist bij Dieetistopsport: “ in onze praktijk zien we mensen met een doorgemaakte corona met verschillende klachten. Door het teamwork met de fysiotherapeut kunnen we deze cliënten weer op de been helpen”.

“Zonder de juiste stenen is het niet mogelijk om een goed en sterk huis te bouwen. Zo is het ook met het menselijk lichaam”. 

Om de conditie en de spierkracht goed te kunnen laten herstellen na een doorgemaakte corona heb je vanuit de voeding de juiste stenen nodig. Deze stenen voor ons lichaam zijn in de vorm van de juiste eiwitten en energiebronnen. De diëtist berekent hoeveel energie en eiwit je nodig hebt voor een optimale voorraad van “stenen” zodat jouw conditie en spierkracht goed kan herstellen. Ook de andere bij de andere klachten van corona geeft de diëtist adviezen, zoals smaakverlies, vermoeidheid en een verminderde eetlust 

De diëtist heeft extra uren (1ste 6 mnd 7 uur, evt 2de 6mnd nog eens 7 uur) vanuit de basisverzekering gekregen om u als corona patiënt de begeleiden. Een verwijzing van een arts is wel een vereiste om in aanmerking te komen voor deze extra uren.

Naast de bovengenoemde schakels zou ook psychologie, ergotherapie of logopedie u kunnen helpen bij het herstel na Corona. Overleg met uw huisarts of specialist wat voor u de beste aanpak is!

Meer informatie:

Samenwerkende longfysiotherapeuten Zoetermeer: www.longnetwerkzoetermeer.nl

Samenwerkende diëtisten: www.dieetistopsport.nl , www.dieetheek.nl , www.goudenhart.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36