De sloopwerkzaamheden van de Florens van Brederodeflat moesten tijdelijk worden stil gelegd. Foto Kees van Rongen
De sloopwerkzaamheden van de Florens van Brederodeflat moesten tijdelijk worden stil gelegd. Foto Kees van Rongen

Vertraging sloop Florens van Brederodeflat door asbest

Actueel 70 keer gelezen

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - “Er is beslist geen conflict tussen woningcorporatie Vidomes en aannemer Beelen Sloopwerken,” laat Daphne Braal, bestuurder van Vidomes, nadrukkelijk weten. Op sociaal media werd dat onlangs wel gesuggereerd, nadat bewoners in Palenstein hadden geconstateerd, dat de sloop van de flat aan de Florens van Brederodelaan al weken stil ligt.

Daphne Braal geeft toe, dat de sloop van de flat is vertraagd. “Er is meer asbest gevonden in deze flat dan wij en Beelen Sloopwerken van tevoren dachten. Daardoor komt de kraan, die het grote sloopwerk doet, later.”

Het was de bedoeling, dat eind februari de flat gesloopt zou zijn. Die datum wordt in ieder geval niet gehaald. De vertraging kan wel enkele maanden oplopen.

Vidomes heeft, voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden, een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in de Florens van Brederodeflat.

Het onderzoek blijkt achteraf niet grondig genoeg te zijn geweest.

Tijdens de sloopwerkzaamheden, die in oktober daadwerkelijk begonnen, ontdekte Beelen meer asbest dan in eerste instantie werd gedacht. “Dat is voor ons en voor Beelen een flinke tegenvaller,” zegt Daphne Braal. “Maar we werken goed samen en wij zijn tevreden over de wijze waarop Beelen het asbest verwijdert,” aldus de bestuurder van Vidomes.

“We vinden het erg vervelend dat de sloop vertraagt. In de eerste plaats natuurlijk voor de omwonenden. Het lijkt misschien alsof er nu niet veel gebeurt. Maar niets is minder waar. Achter de schermen zijn we er volop mee bezig. Een zorgvuldige en veilige manier staat daarbij voorop.

Doordat het verwijderen van asbest meer tijd vraagt, loopt de gehele planning helaas uit. Ook de kou heeft invloed op deze planning: asbest kan niet verwijderd worden als het vriest. Doordat de planning opschuift, moeten we wachten op de kraan. Een grote en bijzondere kraan, waar Beelen er één van heeft. Deze is nu in gebruik bij een ander project. Tegelijkertijd kijken we naar alternatieven. Bijvoorbeeld naar de beschikbaarheid van een andere kraan of een andere manier van slopen. De verwachting is nu, dat we eind juni klaar zijn met de sloopwerkzaamheden. Of dit gaat lukken hangt wel af van de hoeveelheid asbest die we nog tegenkomen, de temperatuur en de beschikbaarheid van de kraan.”

Nieuwbouw maanden later

De bouw van de 78 nieuwe woningen op de plaats van de Florens van Brederodeflat kan niet in het derde kwartaal beginnen. Dat wordt maanden later. De geplande oplevering is dus ook maanden later dan in het tweede kwartaal 2018.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1