Karen Paternotte (links) en Willy van Leeuwen bij de Adventskerk. Foto: Robbert Roos
Karen Paternotte (links) en Willy van Leeuwen bij de Adventskerk. Foto: Robbert Roos

Op een goede manier omgaan met rouw helpt bij verwerking

Actueel 136 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Het verlies van een dierbare is iets wat tijd vergt om een plekje te geven. Toch zien uitvaartverzorger Karen Paternotte en verlies-en rouwexpert Willy van Leeuwen hoe mensen ermee worstelen. Daarom geven ze een lezing ‘Aandacht voor verlies en rouw’. Het tweetal hoopt mensen handvatten te geven hoe ze met een verlies om kunnen gaan.

Zoetermeer - Hoe iemand verlies ervaart en ermee omgaat is natuurlijk heel persoonlijk. Toch is het volgens Willy van Leeuwen en Karen Paternotte goed om er bij stil te staan. Daarom houden de dames de lezing ‘Aandacht voor verlies en rouw’. “Het rouwen kwam op mijn pad toen mijn echtgenoot plotseling overleed en ik met twee jonge kinderen achterbleef. Er werd een streep gezet door mijn toekomstperspectief en dromen. Maar het heeft er wel toe geleid dat ik moest nadenken. Welke droom of wens heb je geparkeerd? Aandacht voor jezelf en je verlies is cruciaal”, vertelt Willy van Leeuwen. Het resulteerde in haar bedrijf Effectief Rouwen. Willy ontwikkelde een methode, schreef een boek en houdt lezingen zoals straks op 7 september in de Adventskerk. “Ik ben heel blij met deze plek”, vult Karen Paternotte aan. “De Adventskerk is echt mijn lievelingskerk waar zo’n fijne sfeer is.” Ook Karen wordt als uitvaartbegeleider dagelijks met rouw geconfronteerd. “Soms begint dat proces zelfs al voor het overlijden van een dierbare. Bijvoorbeeld als iemand alzheimer of dementie heeft”, zegt Karen die momenteel een opleiding volgt voor het verzorgen van een dementievriendelijke uitvaart.

Ze zijn ervan overtuigd dat de dierbare niet uit het leven verdwijnt. Willy: “Ik heb nog steeds een relatie met mijn man en kijk terug op de mooie tijd samen. Je moet rouw zien als een transformatieproces. Daardoor wordt de band alleen maar krachtiger en mooier. Al moeten mensen soms eerst door die diepe rouw.” Karen vult aan: “Door er zo naar te kijken voel je het gemis niet als zo’n leeg gat. Maar de overledene is niet actief aanwezig maar speelt nog altijd een rol.” Het tweetal ziet vaak dat mensen er soms rouwen op een manier waardoor het er juist niet makkelijker op wordt. “Bijvoorbeeld als ze veel delen op social media zetten. In het begin krijgen ze daar nog veel reacties op maar dat wordt minder. Het levert ze niks op”, zegt Karen. “Rouw is juist naar binnen gericht. Die moeilijke dag mag je hebben en daar kom je ook weer uit. Dat willen we de mensen meegeven.”

Aandacht voor rouw en verlies’ heeft plaats op 7 september in de Adventskerk aan de Julianalaan 3. De lezing wordt gegeven door Willy van Leeuwen van Effectief Rouwen en Karen Paternotte van Paternotte Uitvaartzorg. Aanmelden via www.effectiefrouwen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1