Jakobien Groeneveld poseerde deze zomer nog voor een monumentale boom in Zoetermeer.
Jakobien Groeneveld poseerde deze zomer nog voor een monumentale boom in Zoetermeer.

Externe bomencommissie gaat beslissen over het groen

Actueel 57 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

“Er moet een goed evenwicht zijn tussen mooie bomen en overlast”, aldus wethouder Jakobien Groeneveld. Vorige week is het nieuwe bomenbeleid vastgesteld door de gemeenteraad. Na de zomer kunnen inwoners via de inspraakprocdure op het beleid reageren.

Zoetermeer - Bomen in de stad zijn al jaren een punt van discussie. Neem de wijk Seghwaert waar uit de kluiten gewassen platanen een aantal jaar geleden voor nogal wat discussie zorgden. De een vond de bomen prachtig maar de ander had er veel last van. “Overlast die mensen ondervinden van bomen is natuurlijk altijd een lastig gegeven en via objectieve criteria best moeilijk te bepalen”, vindt Jakobien Groeneveld. “Maar als een boom meer dan 5 uur per dag schaduw in de woning geeft en mensen overdag het licht aan moeten doen dan kun je wel stellen dat die kritiek terecht is.”

Vorig jaar vertelde wethouder Groeneveld in het Streekblad al dat er een externe bomencommissie gaat komen. Die commissie is er nu. Een externe commissie waarin mensen zitten die niet uit Zoetermeer komen en die ieder hun eigen expertise inbrengen zoals een landschapsarchitect en een boomexpert. De bomencommissie is ontstaan uit het burgerinitiatief dat een paar jaar geleden werd ingediend.

“Ik ben zeker voor groen”, zegt Jakobien Groeneveld die immers voor GroenLinks in het college zit. “Maar als een mevrouw de hele dag in het donker zit omdat de boom voor haar huis zoveel schaduw geeft den begrijp ik het probleem.” De bomencommissie gaat volgens de wethouder maatwerk leveren. “De zaag erin is echt de laatste oplossing. Ook wordt er voor 80 procent een boombesparende maatregel genomen. En als er dan toch een boom moet worden gekapt dan plaatsen we daar of elders groen terug. Het is mijn taak als wethouder om die balans te vinden. En dat geldt zeker ook voor de 16.000 nieuwe woningen die we in Zoetermeer willen bouwen. Mensen hoeven niet bang te zijn, de stad blijft groen.” Als voorbeeld noemt Groeneveld de ontwikkelingen op de Markt. “Daar worden huizen gebouwd en het parkeren gaat ondergronds zodat de Markt groen kan worden”, vertelt ze. “Een mooie ontwikkeling is ook het oerbos bij het Prielenbos bij het Noord Aa. Daar willen we de natuur zijn gang laten gaan en vooral niet ingrijpen. Ook hierover gaan we na de zomer de bewoners informeren.”

Na de zomer wordt het beleid in de samenspraak ingebracht. Dan kunnen Zoetermeerders laten weten wat zij van het beleid vinden. De datum voor de samenspraak is nog niet bekend. Het concept bomenbeleid is in te zien via www.zoetermeer.nl/bomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1