Marktmeester Rob Hofschreuder is blij dat de markten in Zoetermeer gewoon doorgaan. Foto: Peter Franken
Marktmeester Rob Hofschreuder is blij dat de markten in Zoetermeer gewoon doorgaan. Foto: Peter Franken Foto: Peter Franken

‘Belangrijkste is dat we door kunnen’

Actueel 56 keer gelezen

‘Iedereen werkt volop mee’

Robbert Roos

In veel plaatsen in Nederland is de wekelijkse warenmarkt komen te vervallen, of gaat alleen door in een afgeslankte versie. De drie markten in Zoetermeer draaien echter nog steeds op volle sterkte. We spraken marktmeester Rob Hofschreuder en marktbeheerder Sandra over de situatie op straat.

Zoetermeer - Onze stad kent drie wekelijkse warenmarkten. Op dinsdag de markt bij winkelcentrum Oosterheem, op vrijdag die op het parkeerterrein bij winkelcentrum Rokkeveen en de markt op zaterdag langs het Marseillepad bij de Dobbe. “We hebben een goede naam. Mensen bezoeken de markt graag”, vertelt marktmeester Rob Hofschreuder. Sinds jaar en dag is hij met collega Sandra verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de markten. “Toen de eerste coronaverschijnselen in het nieuws kwamen zijn we al na gaan denken hoe het verder zou moeten met de markt als een lockdown ook in Nederland zou plaatsvinden”, legt Rob uit. “Ons belangrijkste uitgangspunt was dat we door wilden blijven draaien. Alle handelaren, verdeeld over de markten zo’n 50 stuks, moeten het qua handel juist van het voorjaar en de zomer hebben. Je kunt de boel niet zomaar dichtgooien.” Samen met collega Sandra werkte Rob aan een plan waarmee de markt, hetzij met een aantal aanpassingen, toch door kon gaan. “Het was erg fijn om te merken dat de gemeente en onze leidinggevenden achter ons stonden. Met dat mandaat konden we ook de ruimte pakken die we nodig hadden.” Niet alleen theoretisch als er bijvoorbeeld extra hekken of een aggregaat gehuurd moest worden, of als er banners met aanwijzingen gedrukt moesten worden, maar soms ook letterlijk. “Uit veiligheid hebben we op sommige plaatsen looproutes gecreëerd en de kramen stuk voor stuk verder uit elkaar geplaatst. Zo hebben we in Rokkeveen een extra stuk parkeerterrein in gebruik tijdens de marktdagen. Het is fijn als je die ruimte vanuit je organisatie ook krijgt.” Van de marktlui zelf en het publiek krijgen Rob en Sandra uitsluitend complimenten. “Iedereen werkt volop mee”, vertelt Rob. “Er zijn meer dan 50 gezinnen van deze markten afhankelijk. Het geeft me een goed gevoel als die ondanks de crisis toch hun marktdagen kunnen draaien.” De Zoetermeerse aanpak van Rob en Sandra werkt zo goed dat ook andere gemeenten hen om hulp en advies vragen. “Soms jeuken je handen om ook elders aan de slag te gaan”, geeft Rob eerlijk toe. Maar voorlopig blijft het bij geven van tips en advies. “Je moet het spelen binnen de ruimte die je hebt. Zo gaat de markt op bevrijdingsdag in Oosterheem gewoon door. Mensen waarderen dat en volgen de richtlijnen op. “We zullen het samen moeten doen.” De huidige crisis biedt volgens Rob ook kansen. “Door het wegvallen van export liggen er veel bijzondere producten op de markt”, legt hij uit. “Van topkwaliteit en voor schappelijke prijzen.” Dus ook in deze tijd is een bezoekje aan de markt altijd de moeite waard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1