Johan Cruijff Court in Meerzicht moet weg. Foto: ANP
Johan Cruijff Court in Meerzicht moet weg. Foto: ANP

Johan Cruijff Court dicht na klachten over geluid

Actueel 57 keer gelezen

Met een petitie met 500 handtekeningen hoopt Tobias Jellema dat het Johan Cruijff Court in de wijk Meerzicht wordt heropend. Kentalis moest het sportveld in de wijk op 17 april sluiten na klachten van wijkbewoners over geluidsoverlast.

Zoetermeer - Het Cruijff Court werd op 29 oktober 2015 bij Kentalis geopend. Het Cruijff Court is eigendom van Kentalis en is met financiële steun van de Cruyff Foundation tot stand gekomen. Kentalis en de Johan Cruijff Foundation hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten zodat de kinderen, jongeren en volwassenen van Kentalis kunnen bewegen. Het Cruijff Court was ook open voor de kinderen uit de wijk. Sinds de opening in 2015 is het sportveld goed gebruikt en waren er geen klachten van omwonenden. De laatste jaren hebben omwonenden echter geklaagd over ernstige geluidsoverlast.

Ondanks bemiddelingspogingen en aangedragen oplossingen vanuit de gemeente is er gekozen voor de juridische weg. Een bewoner heeft dat gedaan door een officieel handhavingsverzoek in te dienen. Naar aanleiding van dat verzoek is in opdracht van de gemeente door een onafhankelijke deskundige een rapportage opgesteld. De deskundige heeft geconcludeerd ‘dat een zekere kans op geluidshinder niet is uit te sluiten’.

“Er is ook door de gemeente van alles geprobeerd zoals interventies en buurthulp maar dat heeft helaas niet tot een oplossing geleid. Het is voor ons en alle betrokkenen heel jammer maar er was geen andere mogelijkheid dan het Cruijff Court te sluiten”, zegt de woordvoerder van Kentalis. “We vinden het een mooie voorziening omdat het juist een voorziening is die je met anderen en buurtbewoners deelt.” Door de overlast heeft Kentalis de samenwerkingsovereenkomst met de Cruijff Foundation met ingang van 17 april opgezegd. Het hekwerk en de ondergrond van het sportveld worden zo snel mogelijk verwijderd. Ook het college laat weten dat zij het betreurt dat de sportvoorziening niet meer beschikbaar is.

Tobias Jellema liet afgelopen maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering weten dat het Cruijff Court voor jongeren een hele geschikte plek is om vrienden te maken. “Ik heb hier vrienden leren kennen die ik anders misschien nooit had ontmoet”, aldus Jellema. Hij vraagt om het veld terug te brengen op deze plek in de wijk of anders elders in de wijk. Indien nodig verzoekt om het veld te renoveren met geluidswerende materialen.

Ook D66 springt in de bres voor het Cruijff Court. Raadslid voor Sport Frank Schoonbeek: “Dat het weghalen niet meer terug te draaien is, is ons duidelijk. We vinden het echter erg jammer dat een plek die goed gebruikt wordt voor sport- en spelactiviteiten uit de buurt moet verdwijnen en roepen het college op om te kijken naar alternatieven in de buurt of wijk. Juist in een stad waar we ontspanning belangrijk vinden en een aantal inwoners zelf aangeeft dat ‘dit veld meer heeft betekend voor saamhorigheid en gezondheid in de buurt dan welk ander project’, moeten we zorgen dat sport en spel gefaciliteerd wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1