Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen

Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer

Actueel 975 keer gelezen

Zoetermeer - “Geboortezorg blijft in Zoetermeer en wordt uitgebreid,” aldus Peter van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis Zoetermeer. Een explosie van emoties barstte los onder de medewerkers van het Zoetermeerse ziekenhuis bij deze mededeling afgelopen donderdagmorgen. Binnen enkele jaren biedt HagaZiekenhuis Zoetermeer haar zorg in een nieuw ziekenhuisgebouw met de modernste faciliteiten voor bevallingen.

Door Kees van Rongen

“Het was een lang traject. Jarenlang leek geboortezorg in Zoetermeer niet meer levensvatbaar. De bevindingen in de onderzoeksrapporten, gesprekken met medewerkers en zorgpartners vormden de basis van het besluit voor het behoud van de Verloskunde in Zoetermeer”, aldus Peter van der Meer. “Door nieuwe inzichten is het nu wel levensvatbaar. De verwachting is dat er de komende jaren flink meer kinderen geboren worden in Zoetermeer. Om het kostendekkend te krijgen moet het aantal van 1100 bevallingen naar 1400 bevallingen per jaar groeien. Met de uitbreiding van Zoetermeer van 128.000 tot 150.000 inwoners en de mensen uit de regio moet dat haalbaar zijn.”

Lees verder onder foto >

Voorzitter van de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis Peter van der Meer zorgde voor een explosie van emoties. Foto: Kees van Rongen

“Zorgverzekeraars, die in 2022 nog dachten dat het niet rendabel was, zijn bijgedraaid. De gemeente heeft toegezegd er alles aan te doen om snel tot een nieuw ziekenhuis in Zoetermeer te kunnen komen (denk aan vergunningen). We verwachten uiterlijk 2030, maar liever eerder het nieuwe ziekenhuis in gebruik te nemen. Waar in Zoetermeer is nog niet bekend. Kosten 72 miljoen en nog eens 8 miljoen voor Verloskunde. Nu zijn er vijf verloskamers, dan meer. Uiteindelijk kan het totaalbedrag door prijsverhogingen oplopen tot 100 miljoen euro. Het huidige ziekenhuisgebouw blijft in gebruik tot het nieuwe ziekenhuis klaar is.”

Schouderklopje

Linda Bregman, al 28 jaar werkzaam in de geboortezorg, mobiliseerde onmiddellijk Zoetermeerse inwoners en gemeenteraad, toen er vorig jaar sprake was van het mogelijk stopzetten van de geboortezorg in Zoetermeer. We kwamen haar donderdagmorgen kort na de uitspraak van Peter van der Meer tegen op de afdeling Verloskunde, waar zij aan het werk was. “Wat ben ik blij dat geboortezorg blijft in Zoetermeer.” Zij gaf spontaan de heer Van der Meer, die was meegelopen, een schouderklopje. Verslaggevers van andere media vroegen wie ze was. “Ik ben de luis in de pels,” reageerde Linda lachend. Zij organiseerde onder meer een handtekeningactie (15.000), acties in winkelcentra en de serene tocht naar het ziekenhuis zondag 7 april. 

Peter van der Meer: “De betrokkenheid van de Zoetermeerders zagen we door de petitie en de serene tocht. Het laat zien hoe belangrijk geboortezorg in de eigen stad is en daar hebben we goed naar geluisterd.” 

Nu blijf ik

Andere medewerkers van het ziekenhuis kwamen bij Linda staan. “Ik had al een andere baan gezocht, omdat zoveel onzekerheid over het voortbestaan van Verloskunde bestond. Maar nu blijf ik,” zegt een van hen. “Tot vanmorgen tien uur was ik nog benauwd, dat de afdeling zou sluiten. Maar ik heb ook wel de hele tijd vertrouwen gehad in het bestuur. Het is het enig juiste besluit,” aldus een andere medewerker, die weer naar de afdeling snelt. 

“Een zorgvuldige afweging van de consequenties was noodzakelijk,” zegt Peter van der Meer. “Het voltallige bestuur staat voor honderd procent achter dit besluit. Er moet een nog actievere samenwerking met het Verloskundig Samenwerkingsverband en de huisartsen komen. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid voor toegankelijke en goede geboortezorg. De keuze voor behoud betekent uiteraard ook dat we voldoende zorgpersoneel aan moeten trekken.”

Lees verder onder foto >

Geboortezorg blijft dichtbij huis in Zoetermeer. Foto: pr

Werving verpleegkundigen

Het HagaZiekenhuis kondigde aan de werving te starten voor vaste verpleegkundigen voor de geboortezorg om daarmee tijdelijk personeel te vervangen. De gemeente heeft toegezegd zich in te zetten om de kansen op een woning voor zorgmedewerkers te vergroten, mee te werken aan betere bereikbaarheid van het ziekenhuis en te kijken naar de mogelijkheden van 24/7 kinderopvang voor zorgmedewerkers.
Hoe dan ook het HagaZiekenhuis biedt ook in de toekomst geboortezorg dichtbij huis in een vertrouwde omgeving van hun eigen ziekenhuis. Door de korte reistijd zijn zwangeren uit de Zoetermeerse regio snel en tegen lage kosten op de juiste plek voor een controleafspraak of de bevalling.

Formeel heet het een voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur om te blijven investeren in geboortezorg op beide locaties Zoetermeer en Den Haag. Dit voorgenomen besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraad, patiëntenraad, het Medisch Stafbestuur en het Verpleegkundig Stafbestuur. Uiterlijk in juli neemt de Raad van Bestuur een definitief besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27