Het actieteam maakt zich klaar voor Belly Painting. Foto: Gerard van Warmerdam
Het actieteam maakt zich klaar voor Belly Painting. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Zwangere buiken als kunstwerk voor geboortezorg petitie

Actueel 2.125 keer gelezen

Zoetermeer - De petitie om de geboortezorg te behouden voor Zoetermeer heeft inmiddels ruim 10.000 handtekeningen opgeleverd. Een mooi aantal maar volgens initiatiefnemer Linda Bregman nog niet voldoende. Met het beschilderen van zwangere buiken wil zij nog meer aandacht voor haar actie. “Zoetermeer heeft 56.000 huishoudens. Hoe mooi zou het zijn als uit ieder huishouden in ieder geval één persoon de petitie ondertekend”, zegt ze gedreven.

Door Hélène Ouwerkerk

Hoewel het aantal handtekeningen op petitie.nl blijven binnendruppelen, is het volgens Bregman belangrijk om weer aandacht te vragen voor het probleem. Dat gebeurt aanstaande vrijdag tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Het actiecomité is dan samen met de Zoetermeerse kunstenaars Verolique Jacobse, Fieke Hordijk en Sylvia Essenberg aanwezig op het plein voor de C&A. Hier gaan de kunstenaars belly painting (het beschilderen van zwangere buiken) doen. De andere initiatiefnemers gaan winkelend publiek en toeschouwers verleiden om de petitie te ondertekenen. Dit kan ook op papier als men niet wil inloggen op de website. “Het is geen protest maar een ludieke actie”, zegt Bregman die voor de actie toestemming van de burgemeester en de politie heeft gekregen.

“We hebben de actie bedacht omdat we iets bijzonders wilden doen”, vertelt Linda Bregman. “De drie kunstenaars gaan de buiken van drie zwangere dames beschilderen. Dit duurt een uur en daarna komen nog drie zwangere dames aan de beurt. Er is op dit moment nog plek voor één dame. Opgeven kan bij mij via lindabregman@casema.nl.. Wie het eerst komt wie het eerst maalt.”

De zwangere buiken worden beschilderd met verf die speciaal voor belly painting is. Het is dus veilig voor moeder en kind. De dames krijgen trouwens doucheschuim mee om de buik later weer van de verf te ontdoen.

Belly Painting gebeurt wel vaker er zijn mensen die dit voor werk doen zo ook de Zoetermeerse Daysee Poppy. “Zij gaat onze kunstenaars ook tips geven hoe ze het kunnen aanpakken”, vertelt Bregman.

Actie

De actie steunen is volgens Linda Bregman nog steeds enorm belangrijk. “Er gaan ook veel vrouwen lopend naar het ziekenhuis. Kan je je voorstellen dat je met weeën een half uur in de RandstadRail moet? En dan moet een verloskundige zwangere dames ergens in de regio onderbrengen en dat in het verkeer dat steeds drukker wordt. Ik heb van de ANWB gehoord dat de filezwaarte richting Gouda met zelfs 50 procent is toegenomen. Dan is het duidelijk dat dat voor problemen gaat zorgen”, zegt zij. “Bevallingen gaan natuurlijk nooit in een gelijkmatig tempo. Afgelopen week zijn er op de afdeling maar liefst 21 kinderen geboren. Kan je je voorstellen wat dat betekent als er geen afdeling verloskunde in Zoetermeer zou zijn?”

Behalve de belly painting heeft Bregman de komende tijd nog meer op het programma staan. “We hebben posters gedrukt in het Engels, Arabisch, Pools en Tigrina (de taal die in Eritrea wordt gesproken) om zo ook buitenlandse mensen te benaderen. Deze posters hangen we op bij Piëzo en de consultatiebureaus. En in september gaan we scholen en kinderdagverblijven benaderen.”

Ondanks de aandacht voor de acties is Bregman ook teleurgesteld. “Ik heb ingesproken in de raadsvergadering en alle politici waren het er mee eens maar er gebeurt niks. Tot nu toe heeft alleen de SP zich openlijk uitgesproken. Ik vind dat jammer. Stap over je verschillen heen en sla de handen ineen”, zegt Bregman. “Wel is er veel steun van wethouder Ingeborg ter Laak maar zij is in haar eentje een strijder. Ik hoop dat ook de andere politici in beweging komen.” Het ziekenhuis is volgens Linda Bregman begonnen met een onderzoek hoe ze geboortezorg veilig kunnen doen. “Op zich goed maar stellen ze wel de juiste vragen? Het blijft belangrijk om aandacht te vragen anders zijn we de geboortezorg straks écht kwijt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Raadsleden willen uitleg over subsidieafwijzing 7 mei, 14:43
Jeffrey Bloem en Jan Schneider
Gratis evenementen op de kalender 7 mei, 11:27
Nathalie Vinke Foto: Remco Koers.
Natalie Vinke in podcast over Zoetermeer 7 mei, 10:47 1
Fotografiecursus voor beginneners. Fotograaf: Jeroen Stahlecker
Fotografiecursus voor beginners 7 mei, 09:43 3
Bobby zoekt een fijn thuis.
Bobby is Dier van de week 6 mei, 11:24 2
Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen gekregen dankzij netwerk van Gerard de Nijs.
Leeuwin met welpen gered uit Oekraïne 6 mei, 10:12 1
Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30