De studio in Zambia
De studio in Zambia

Zambiaanse studio zoekt Zoetermeerse sponsors

Actueel 1.066 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse stichting Kambisa!BeHeard is op zoek naar geld en apparatuur voor een studio in het Zambiaanse dorp Chilonga. In die studio worden straks nieuwe verhalen en oude kennis vastgelegd. Nutricia productiemedewerker Desh Chisukulu legt uit waarom hij al zijn vakantiedagen hieraan besteedt.  

 Je zou het misschien niet denken, maar Zoetermeer en Zambia delen meer dan een beginletter. Stichting Kambisa!BeHeard begon ooit in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, maar is inmiddels (ook) gevestigd in het oude Dorp, waar de Zoetermeerse Zambiaan Desh Chisukulu plannen maakt voor de invulling van de muziek- en videostudio die hij in zijn geboorteland heeft gebouwd. Doordeweeks werkt Desh bij Nutricia, in zijn vakanties werkt hij voor Kambisa! als bouwopzichter en/of projectleider.  
“Kambisa!BeHeard. betekent SpreekOp!WordtGehoord, omdat het een platform wil bieden aan mensen die meestal niet in de media verschijnen. Het is begonnen als een tijdschriftje, maar al snel maakten we een radioshow, films, documentaires en demo’s voor muzikanten”, vertelt Desh, die in zijn vrije tijd zelf ook actief is als rapper dESH.dUBS.  

In 2006 kwam Desh met zijn gezin naar Nederland waar hij kon studeren. Eerst aan de kunstacademie in Den Haag, daarna aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij zich verdiepte in wetenschappelijk onderzoek naar zijn thuiscontinent Afrika.  “Nederland biedt veel mogelijkheden, maar we zagen ook veel onbegrip tussen mensen”, vertelt Desh, “We begonnen daarom media projecten waarbij we mensen samen brachten. Leerlingen en omwonenden van ‘zwarte’ scholen in ‘witte’ wijken bijvoorbeeld. Maar ook Nederlanders en Zambianen - die soms hele rare ideeën over elkaar hebben. Nog steeds overheerst het idee dat alle Europeanen super rijk zijn, en alle Afrikanen ongelooflijk arm. Soms krijg je zelfs het gevoel dat mensen daarmee niet alleen op hun portemonnee doelen, maar ook op hun cultuur.”  

Buurtcentrum
Voor de bouw van haar uitvalsbasis in het noorden van Zambia, week Kambisa! uit naar een plek waar op dat moment geen weg, water of elektra was. Daarom heeft het de afgelopen jaren niet zozeer in media geïnvesteerd, maar vooral in zaken als een waterpomp, zonnepanelen en een timmerwerkplaats. Ze staan in een dorpje bij de oude missieplaats Chilonga, dat naast een ziekenhuis ook een bus- en treinverbinding en een afslag naar een beroemd nationaal park heeft.
Inmiddels heeft de stichting naast het buurtcentrum ook een plek waar mensen kunnen kamperen. “Corona heeft veel effect op het toerisme gehad”, vertelt Desh. De regio is niet alleen rijk aan dieren en watervallen, maar bijvoorbeeld ook aan archeologische vindplekken als de grottekeningen van Nachikufu, ruim 15.000 jaar oud.

Studio
Terwijl het toerisme langzaam opkrabbelt, gaat Kambisa! weer door met haar oorspronkelijke missie: het samenbrengen van mensen en het delen van hun verhalen.
Komende september gaat een nieuw Zambiaans-Nederlands timmerteam aan de slag om studiomeubilair te maken van duurzame lokale materialen, zoals hout van bomen die makkelijk teruggroeien nadat ze geknot worden. Op die manier hoopt de organisatie bij te dragen aan een duurzame economie die het lokale bos kan helpen beschermen. Hiervoor werkt Kambisa! samen met Mobile Orchards (‘Mobiele Boomgaarden’), de organisatie waarmee het eerder al optrok om een voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder te realiseren.
Wie het leuk vindt om Kambisa! te helpen, is van harte welkom. Je kan als toerist of vrijwilliger komen, maar ook bijdragen met geld of materialen. De stichting is ANBI-geregistreerd, zodat giften vaak aftrekbaar zijn bij de belasting. Meer info www.kambisa.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05