De naam van het LangeLand Ziekenhuis is sinds maart Haga Ziekenhuis. Foto Kees van Rongen
De naam van het LangeLand Ziekenhuis is sinds maart Haga Ziekenhuis. Foto Kees van Rongen

Zwanger, maar waar moet je straks bevallen?

Actueel 8.351 keer gelezen

Zoetermeer - Het ziet ernaar uit, dat in Zoetermeer naar schatting 1200 vrouwen per jaar straks tot het laatste moment niet weten in welke stad en in welk ziekenhuis zij welkom zijn voor de geboorte van hun kind.

Onvoorstelbaar, omdat op dit moment het Zoetermeerse ziekenhuis een prachtige verloskundige afdeling kent, waar gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen zorgen, dat moeder en kind centraal staan.
Hoewel het LangeLand Ziekenhuis door de fusie met het HagaZiekenhuis voor Zoetermeer is behouden, lijkt in de toekomst de afdeling verloskunde uit Zoetermeer te verdwijnen. Gemeente, huisartsen en het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) maken zich ernstige zorgen over de geboortezorg in Zoetermeer. Bij de nieuwbouw is de afdeling Verloskunde niet meegenomen.
HagaZiekenhuis onderzoekt of de geboortezorg elders in de regio kan worden ondergebracht. “Het draait daarbij niet om de kwaliteit, maar het is een ordinaire centenkwestie,” meent Linda Bregman, oud-directeur en oprichter van PKZ Kraamzorg. Zij heeft 28 jaar in de geboortezorg van Zoetermeer gewerkt en is nog werkzaam als verpleegkundige.

Petitie
Zij maakt zich ernstige zorgen en heeft dat zowel bij gemeenteraad als verloskundigen kenbaar gemaakt. “Dat is echter niet voldoende,” zegt Linda Bregman. “De inwoners moeten zich laten horen. Daarom heb ik via petities.nl de petitie: ‘Behoud Verloskunde in Zoetermeer’ online gezet. Die is vanaf woensdagavond te zien. Het is belangrijk, dat heel veel inwoners deze petitie gaan steunen. Bij huisartsen en verloskundigen kunt u via een QR-code de petitie tekenen. Later zal de petitie aan de zorgverzekeraars worden aangeboden. Bij voldoende steun wordt hopelijk de afdeling Verloskunde in Zoetermeer behouden,” zegt de bezorgde inwoonster, die al 36 jaar in Zoetermeer woont en daar zelf is bevallen.”Bij het sluiten van de Verloskunde in Zoetermeer is snelle bereikbaarheid en beschikbaarheid van Verloskundige zorg niet meer gegarandeerd. Denk aan files op de A12 en Utrechtse Baan en de vele verkeerslichten, die voor oponthoud zorgen. Een collega werd onlangs naar het Haagse ziekenhuis voor haar bevalling verwezen, omdat op dat moment Zoetermeer vol zat met barende vrouwen uit de regio. In de regio is namelijk onvoldoende capaciteit. Overigens deed mijn collega er midden in de nacht zonder file al een uur over om op de afdeling verloskunde in Den Haag te komen. Het ging maar net goed, want bijna was het een ‘bermbaby’ geworden,” vertelt Linda.

Leuren

“Straks moeten verloskundigen met hun barende vrouwen ‘leuren’ om een plaatsje in een ziekenhuis van Den Haag of Gouda te krijgen. Bovendien weten ze in Zoetermeer de weg en kunnen zij alle materialen die nodig zijn makkelijk vinden.” Daarnaast verwacht Linda Bregman, dat als de afdeling Verloskunde uit Zoetermeer verdwijnt ook de kindergeneeskunde elders in de regio wordt ondergebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vrouw raakt licht gewond na kop-staart botsing op de Oostweg 8 dec., 07:37
Afbeelding
Aanplant van bomen in Voedselbos Benthuizen voor de bijen hard nodig 7 dec., 16:23
Afbeelding
Menno Schilthuizen vertelt in Bibliotheek over biodiversiteit in Zoetermeer 7 dec., 16:12
Afbeelding
Theatervoorstelling 'De avond is ongemak' kruipt onderhuids 7 dec., 10:08
Afbeelding
Bijzondere ontmoetingen bij 'Zoete Herinneringen' 7 dec., 08:07
Afbeelding
Extra surveillance na grafschending Hoflaan 6 dec., 16:33 2
Afbeelding
Politie Experience mogelijk in Van Tuyllpark 6 dec., 16:15
Afbeelding
College is bezorgd over toekomst ziekenhuis 6 dec., 14:21 6