GerritJan Vrielink vertelt meer over platenhoezen.
GerritJan Vrielink vertelt meer over platenhoezen.

De platenhoes – ontwerp tussen oog en oor

Actueel 1.306 keer gelezen

Zoetermeer - Gerrit-Jan Vrielink geeft een interactieve lezing over platenhoezen. Er komen leuke weetjes, verhalen en veel meer aan bod over platenhoezen vanaf de vijfiger jaren tot nu. 

Vrielink is als stagemanager werkzaam bij Poppodium Boerderij. Hij begeleidt de muziekproductie wat inhoudt dat hij verantwoordelijk is voor het technische deel, de randvoorwaarden en het zorgen voor de artiesten vanaf binnenkomst tot vertrek. Dit doet hij zo’n twee á drie keer per maand als vrijwilliger.

Zijn interesse in platenhoezen is lang geleden begonnen. “Ik ben opgegroeid met platenhoezen. Vooral in de jaren 70 vierde dit hoogtij met uitklapbare hoezen met mooie teksten en tekeningen waarbij kunstenaars betrokken waren.” Tijdens de corona-periode is Vrielink zich nog meer gaan verdiepen in deze hoezen en vond verhalen via Internet, boeken en persoonlijk verteld door artiesten vanuit binnen- en buitenland. Er kwamen verrassende en soms zeer persoonlijke verhalen naar boven. De artiesten vonden het erg leuk om hierover te praten, omdat het gesprek eens niet alleen over de muziek ging. 

In de jaren 80 is er een hele periode geweest dat artiesten geen inbreng hadden wat de platenhoes betreft. Nu de interesse in muziek op vinyl weer terug is, waarmee ook de platenhoes, houden de artiesten dit wel zelf in de hand. “Het is echt voor liefhebbers,” vertelt Vrielink. “Er is in deze tijd altijd sprake van limited editions. Wat ik erg leuk vind, is dat het ook populair is bij jongeren.” 

Tijdens de corona-periode werd de Facebookpagina van Poppodium Boerderij vooral gekenmerkt door informatie over uitstellen. Vrielink wilde hier graag iets positief laten horen. Zo is het idee ontstaan van een column. Hij vond schrijven altijd al leuk en had er toen geen idee van dat dit twee jaar zou gaan duren. De reacties op zijn beschrijvingen van platenhoezen waren erg positief en er werd veel gereageerd. Het werd een populair onderdeel van de site. Toen de corona-periode voorbij was, stopte Vrielink met de columns. Eén van zijn lezers die werkt in een cultureel centrum in Amsterdam, vroeg hem zijn column in een lezing om te zetten en nodigde hem uit dit in maart te komen houden. Vrielink nam de uitnodiging aan en zijn lezing in Amsterdam werd erg goed ontvangen en dus ontstond het idee om dit ook in Poppodium Boerderij te doen. Dit gaat plaatsvinden in het podiumcafé over ruim een week op 16 juni. 

Interactie
De lezing wordt een interactie tussen Vrielink en zijn publiek. “Het is interessant om te horen waarom mensen een bepaalde hoes mooi vinden. Vaak maakt het herinneringen los en hoor je persoonlijke verhalen. Het is leuk om te discussiëren of iets wel of niet mooi is. De centrale vraag die avond zal zijn: Is het kunst of voor de commercie?”  

Eveneens aan bod komen logo’s, foto’s en de relatie tussen fotografen en kunstenaars. Bij het zien hiervan en de platenhoezen zal veel herkenning zijn. Uiteraard wordt er ook muziek gedraaid. “Ik heb zelf de nodige collective items en vind het leuk om daarover te praten,” vertelt Vrielink. 

Nieuwe trend
Voor Poppodium Boerderij is deze lezing een nieuwe trend en men hoopt nog meer culturele activiteiten te gaan ontwikkelen bij genoeg animo. In het podiumcafé is ruimte voor 50 personen.  De aanvang van de lezing op 16 juni is 20.30 uur en de kosten 7 euro (voorverkoop 6,50 euro). Voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Poppodium Boerderij kunt u terecht op www.poppodiumboerderij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09