Minder restaurants op Culinair Zoetermeer
Actueel 1.035 keer gelezenZoetermeer - Dit jaar doen slechts vijf Zoetermeerse restaurants mee aan Culinair Zoetermeer. Dat is minder dan de afgelopen jaren. Volgens Jeffrey de Bake van organisator Timeless Events hebben horecabedrijven het financieel zwaar en speelt ook het tekort aan personeel mee. Daarnaast heeft de onzekerheid over de stroeve onderhandelingen tussen de gemeente en de vorige organisator Netwerk Zoetermeer ervoor gezorgd dat bedrijven andere keuzes hebben gemaakt.
Door Hélène Ouwerkerk
Hierdoor doen als Zoetermeerse restaurants alleen Puur aan de Dobbe, El Pueblo, Hudson, 1892 en Saputra mee aan Culinair Zoetermeer. Barista Café dat naast koffie ook lunchgerechten serveert en de studenten van ROC Mondriaan doen wel mee en serveren kleine gerechten.
“We merkten dat horecabedrijven het lastig hebben”, vertelt Jeffrey de Bake van Timeless Events. “Veel bedrijven hebben moeite om personeel te vinden en ook hebben restaurants het financieel zwaar. We merkten vorig jaar ook al dat het voor restaurants lastig was. Maar toen was er nog het coronanoodfonds waardoor bedrijven extra steun hadden”, aldus De Bake. Ook het stuklopen van de onderhandelingen tussen de gemeente en Netwerk Zoetermeer hebben volgens De Bake niet geholpen. “Het was een onzekere periode waarbij niemand wist wat er zou gaan gebeuren. Sommige bedrijven hebben in die tijd dus andere beslissingen genomen waardoor deelname aan Culinair Zoetermeer niet mogelijk is. Hopelijk kunnen we er volgend jaar sneller bij zijn voor de agenda’s al vol staan.”
Een van de restaurants die altijd meedeed aan Culinair Zoetermeer was Hofstede Meerzigt. “Culinair Zoetermeer kostte eigenlijk altijd geld”, zegt Alain Adriaanse, chef van Hofstede Meerzigt. “Daarom hebben we ervoor gekozen om dit jaar niet mee te doen en ons te focussen op ons eigen evenement Food Festival dat op 17 en 18 juni wordt gehouden”, zegt Adriaanse. Over de clash tussen de gemeente en Netwerk Zoetermeer wil Adriaanse niet te veel kwijt. “Maar het verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs”, zegt hij.
Hoewel er minder Zoetermeerse restaurants meedoen is Jeffrey de Bake wel positief. “We hebben een groter centraal terras waardoor mensen ook kunnen kiezen om een gerecht bij de restaurant af te halen. Ook plaatsen we een tweede perfect sky voor schaduw bij zon en beschutting bij regen. Het Dobbe-eiland wordt een family island waar kinderen kunnen worden opgevangen om er leuke culinaire activiteiten te doen”, zegt De Bake.