Edwin Bochoven gaat werken aan de naamsbekendheid van ZoeterQueer. Foto: Ineke de Jong
Edwin Bochoven gaat werken aan de naamsbekendheid van ZoeterQueer. Foto: Ineke de Jong

ZOETER Queer wil in 2026 eigen Pride Parade realiseren

Actueel 1.291 keer gelezen

Zoetermeer - Een eigen Pride Parade in Zoetermeer. Dat is het doel dat Edwin Bochoven van de Stichting ZOETERQueer voor ogen heeft. Bochoven gelooft dat Zoetermeer hier klaar voor is. De komende drie jaar staan in het teken van het krijgen van naamsbekendheid, vindbaarheid, verbinden en aansluiten op wat er is. 

Door Ineke de Jong

De gemeente heeft in de afgelopen week het meerjarenplan voor inclusiviteit en diversiteit bekend gemaakt. De stichting ZOETER Queer, opgericht in maart 2023, krijgt dit jaar subsidie, omdat haar doelen aansluiten bij de doelen van de gemeente. De beleidsvoering van de gemeente is dat de kennis en houding richting doelgroep hlbtiq verbeterd moet worden in de vorm van minder haat, meer begrip en meer ruimte.
Edwin is hier blij mee. “De stichting is er vooral voor het organiseren van activiteiten, kleine evenementen, plezier hebben en samen kunnen komen. In de bibliotheek wordt iedere laatste vrijdag van de maand een Rainbowcafé georganiseerd, maar dit is niet helemaal de juiste plek hiervoor, bijvoorbeeld door de sluitingstijd..”

Het bekend worden, is één van de belangrijkste taken die Edwin zich gesteld heeft voor de komende tijd. “We hebben twee keer een Rainbow-borrel gehad in het Stadshart,” vertelt hij. “De eerste keer was er veel aandacht aan geschonken en heeft de aankondiging in de krant gestaan. Toen kwamen er veel mensen op af. De tweede keer was er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven en stond ik er alleen.” Edwin is druk bezig met de opbouw van de website www.zoeterqueer.nl wat een platform moet worden waar alle Queer-bezigheden gepost worden.

Als Dragqueen is Edwins ervaring dat men hem een clown vindt. Daar zit hij niet mee, want dat is voor hem positieve aandacht. “Het is een ijsbreker om erover te praten en dan vinden mensen het toch vaak grappig. Ik wil met deze stichting geen politiek statement maken. Vind je het leuk en accepteer je het, kom dan vooral. Vind je het niks en veroordeel je het, dan is dat ook goed, maar val ons er niet mee lastig.” 

De stichting heeft veel plannen voor dit eerste bestaansjaar. “Ik wil graag een vast moment per maand voor een Rainbowcafé,” laat Edwin weten. “De eerstkomende is op 25 juni. Daarna is er een zomerstop, maar in september zal de planning klaar staan voor al de volgende maanden.”
16 september 2023 staat het Stadsfestival gepland in Zoetermeer. “Dat is voor mij het begin van alles. Dan moet de website gevuld zijn en de agenda met planningen.” Edwin is in overleg met de organisatie over het etaleren van de stichting op die dag door middel van een mini Pride Walk. “We hebben een flitsende fiat met dj en het lijkt me fantastisch om daar te lopen en te flyeren, bijvoorbeeld van station West naar het plein bij het Stadhuis. Als de organisatie de mogelijkheid ziet, ga ik meteen onderzoeken of er animo voor is wat deelnemers betreft. Ik zou het fantastisch vinden als de wethouder onze Parade in september zou willen openen of afsluiten. Het wordt in ieder geval een feestje,” verwacht Edwin.

Op de vraag of Zoetermeer klaar is voor een eigen Pride Parade reageert Edwin positief. “In het overleg van het Evenementenbeleid Zoetermeer krijg ik veel positieve reacties. Het is er nu de tijd voor. Zoetermeer is mijn eigen stad, mijn eigen trots, dus waarom uitwijken naar andere steden?” Het komende jaar zal dit uitmaken. Edwin zal wat op Instagram gaat gebeuren en de animo voor de Rainbowcafés nauwlettend in het oog houden. “Als het gestaag groeit, zitten we goed en kunnen we doorpakken. Als dat niet het geval is, moeten we dat accepteren. Maar natuurlijk hoop ik dat het gaat lopen en dat vrijwilligers zich aanmelden om mee te helpen organiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1