Iedereen heeft wel eens te maken met oplichting en phishing op het internet. Foto Kees van Rongen
Iedereen heeft wel eens te maken met oplichting en phishing op het internet. Foto Kees van Rongen

Ouderen dupe van oplichting via internet

Actueel 1.163 keer gelezen

ZOETERMEER - Iedereen heeft wel eens te maken met oplichting en phishing op het internet. Bij stichting Seniorweb Zoetermeer wil men ouderen waarschuwen voor fraudeurs, die vaak op gewiekste manieren proberen mensen geld en hun persoonlijke gegevens afhandig te maken. Bij het podium in Bibliotheek Forum Zoetermeer, Stadhuisplein 1, is woensdag 7 juni van 14.00 tot 15.30 uur een voorlichtingsbijeenkomst over fraudeurs op internet. De toegang is gratis. 

 Door Kees van Rongen

 Indy Bontje studeert Toegepaste Psychologie, waar zij onder meer leert hoe gedrag van mensen door anderen wordt beïnvloed.  “Ik wil met name bij ouderen bewustwording creëren over de gevaren van het internet,” zegt Indy Bontje. “Maar nog belangrijker hoe men zich hiertegen kan beschermen. Uit onderzoek is gebleken, dat negentig procent van de senioren dagelijks twee à drie uur online bezig is. Tien procent van de senioren klikt wel eens op een onbetrouwbare link. En nog geen zestig procent gebruikt een firewall, een systeem dat het netwerk beschermt tegen misbruik door kwaadwilligen.” Iedereen loopt het gevaar te worden opgelicht doordat je wordt gelokt naar een valse website, die een kopie is van de echte website met een miniem verschil met de echte website. “Maar ouderen zijn vaak extra kwetsbaar en doel van oplichters. Tijdens de voorlichting bespreek ik woensdag 7 juni hoe de fraudeurs te werk gaan en welke stappen u kunt ondernemen om veilig gebruik te maken van het internet,” aldus Indy Bontje. 

Stichting Seniorweb Zoetermeer verzorgt cursussen en workshops, waarin senioren beter leren omgaan met computer, smartphones en tablets De cursussen zijn begrijpelijk, betaalbaar en speciaal gericht op de wat oudere Zoetermeerders. Ook verzorgen vrijwilligers hulp aan huis voor mensen, die niet naar het inloopspreekuur kunnen komen. Het gaat hierbij niet om reparaties van defecten aan de computer. Voor kleine vragen over uw laptop, tablet of smartphone kunt u terecht op het wekelijkse inloopspreekuur in Bibliotheek Forum donderdag van 14.00 tot 16.00 uur of in bibliotheek Rokkeveen aan de Nathaliegang 79 op vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur. Een hulpvraagpagina is te vinden op de website www.seniorwebzoetermeer.nl of stel de vraag via info@seniorwebzoetermeer.nl. Op de website kunt u ook filmpjes bekijken over veiligheid op internet met babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven gisteren
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21