
Natuur onder de loep
Actueel 1.128 keer gelezenZoetermeer - In deze rubriek vertellen kenners meer over de natuur in Zoetermeer. Deze week een bijdrage van Tije Fijen van Stadsboerderij Het Buitenbeest.
Hangoren en Romeinse neuzen
De Nubische geit is het grootste melkgeitenras ter wereld. Het ras is ontstaan in Engeland.
In de 2e helft van de 19e eeuw en de eerste jaren van de 20e eeuw reisden hangoorgeiten uit Soedan, Egypte, Syrië, India en Pakistan mee met Engelse stoombootschepen. Ze moesten de bemanning en passagiers aan boord gedurende de lange reis van verse melk voorzien. Eenmaal in Engeland aangekomen vonden de dieren al snel hun weg naar liefhebbers, die ze kruisten met inheemse geiten. Om de melkgift bij de nakomelingen van deze dieren wat te verhogen werden ook enkele Zwitserse melkgeiten ingekruist. Zo werd het Nubische geitenras gecreëerd.
Nubische geiten zijn vriendelijk, zachtaardig en aanhankelijk. De brede, lange, hangende oren kunnen een lengte bereiken van wel meer dan 30 cm. Een typisch raskenmerk is het gebogen neusbeen, ook wel ramsneus of Romeinse neus genoemd. In vergelijking met andere melkgeiten, zoals de witte melkgeit, blijft de melkproductie van Nubische geiten iets achter, maar de melk heeft wel een wat hoger vet- en eiwitgehalte. Hierdoor is Nubische geitenmelk heel erg geschikt voor het maken van kaas, kwark en yoghurt.
Nubische geiten komen in diverse kleuren en kleurslagen voor. De lammeren zijn prachtig om te zien. In Nederland is de Nubische geit niet alleen een hobbydier, soms worden ze ook ingezet bij commerciële melkgeitenhouderijen. Op onze Zoetermeerse stadsboerderijen de Balijhoeve en de Weidemolen kun je deze bijzondere vriendjes dagelijks een bezoekje brengen.