Er kan onder andere worden gefietst tijdens de Geuzendag. Foto: Gerard van Warmerdam
Er kan onder andere worden gefietst tijdens de Geuzendag. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Record aantal sport en spelonderdelen

Actueel 889 keer gelezen

Zoetermeer - Wat in 2002 begon als kleinschalig hardloopevenement in- en vanuit het Stadshart, is vanaf 2012 uitgegroeid tot een veelzijdig en gezellig sport- en spelevenement. De 11e editie van de Geuzendag Zoetermeer biedt dit jaar een record aantal activiteiten. Dit alles met Geuzenslogan “een sportieve familiedag”

Op 24 september, houden Toervereniging Zoetermeer ´77, Scouting Pocahontas, Schaakvereniging Botwinnik en Road Runners Zoetermeer Geuzenwandeltochten, Geuzen(jeugd)spelen, Geuzenfiets-, mountainbike-, cyclotochten, Geuzenschaken en de Geuzen/Geusjesloop Zoetermeer. Daarnaast organiseert honk- en softbalvereniging Grizzlies het uit de USA overgewaaide spel Baseball5.
De Geuzenwandeltocht heeft deze editie drie afstanden. Een familieroute van circa 6 kilometer. Tijdens de wandeling zijn er voor kinderen spelelementen toegevoegd. Voor de meer ervaren wandelaars zijn er afstanden van 15 en 25 kilometer. De eerste wandeling gaat door het Buytenpark, het Westerpark en de prachtige “nieuwe” Driemanspolder. De langste wandeling gaat ook door drie natuurgebieden in het westelijk deel van Zoetermeer. Tijdens de route loop je langs historische locaties waar 400 jaar geleden de Spanjaarden waren gelegerd en Zoetermeer bezet hielden. De Meer- en Driemanspolder werden destijds door middel van een dijkdoorbraak onder water gezet.
Bij de Geuzenfietstochten worden diverse recreatieve fiets-, mountainbike- en gravel(cyclo)tochten gehouden. De recreatieve fietstochten gaan over afstanden van 35, 50 en 75 kilometer. De routes zijn ook geschikt voor E-bikes. De mountainbikeparcoursen zijn 25 en 48 kilometer lang. De gravel(cyclo)tochten gaan over de afstanden van 60 en 80 kilometer.
Tijdens de Geuzenspelen worden er op het veld tussen het CKC en de Dorpsstraat leuke Scouting-like activiteiten gehouden. Met een knipoog naar de geschiedenis kan de jeugd tot en met 16 jaar deelnemen en ervaren wat het ware leven van een Geus was. Onder andere vuurtje maken, navigeren.
In de veldslagen tegen de Spanjaarden werd er door de Geuzen vaak strategisch gevochten. Tijdens het Geuzenschaken worden schaaklessen en simultaan schaken aangeboden om dit te leren.
Uiteraard wordt tijdens deze editie ook de Geuzenloop Zoetermeer gehouden. Met afstanden van 5, 10 en 21,1 kilometer is er voor iedereen een afstand om mee te lopen. Voor de allerkleinste zijn er 2 Geusjeslopen van 800 en 1600 meter.
Informatie over alle activiteiten en inschrijven: www.geuzendag.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36