Er kan onder andere worden gefietst tijdens de Geuzendag. Foto: Gerard van Warmerdam
Er kan onder andere worden gefietst tijdens de Geuzendag. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Record aantal sport en spelonderdelen

Actueel 689 keer gelezen

Zoetermeer - Wat in 2002 begon als kleinschalig hardloopevenement in- en vanuit het Stadshart, is vanaf 2012 uitgegroeid tot een veelzijdig en gezellig sport- en spelevenement. De 11e editie van de Geuzendag Zoetermeer biedt dit jaar een record aantal activiteiten. Dit alles met Geuzenslogan “een sportieve familiedag”

Op 24 september, houden Toervereniging Zoetermeer ´77, Scouting Pocahontas, Schaakvereniging Botwinnik en Road Runners Zoetermeer Geuzenwandeltochten, Geuzen(jeugd)spelen, Geuzenfiets-, mountainbike-, cyclotochten, Geuzenschaken en de Geuzen/Geusjesloop Zoetermeer. Daarnaast organiseert honk- en softbalvereniging Grizzlies het uit de USA overgewaaide spel Baseball5.
De Geuzenwandeltocht heeft deze editie drie afstanden. Een familieroute van circa 6 kilometer. Tijdens de wandeling zijn er voor kinderen spelelementen toegevoegd. Voor de meer ervaren wandelaars zijn er afstanden van 15 en 25 kilometer. De eerste wandeling gaat door het Buytenpark, het Westerpark en de prachtige “nieuwe” Driemanspolder. De langste wandeling gaat ook door drie natuurgebieden in het westelijk deel van Zoetermeer. Tijdens de route loop je langs historische locaties waar 400 jaar geleden de Spanjaarden waren gelegerd en Zoetermeer bezet hielden. De Meer- en Driemanspolder werden destijds door middel van een dijkdoorbraak onder water gezet.
Bij de Geuzenfietstochten worden diverse recreatieve fiets-, mountainbike- en gravel(cyclo)tochten gehouden. De recreatieve fietstochten gaan over afstanden van 35, 50 en 75 kilometer. De routes zijn ook geschikt voor E-bikes. De mountainbikeparcoursen zijn 25 en 48 kilometer lang. De gravel(cyclo)tochten gaan over de afstanden van 60 en 80 kilometer.
Tijdens de Geuzenspelen worden er op het veld tussen het CKC en de Dorpsstraat leuke Scouting-like activiteiten gehouden. Met een knipoog naar de geschiedenis kan de jeugd tot en met 16 jaar deelnemen en ervaren wat het ware leven van een Geus was. Onder andere vuurtje maken, navigeren.
In de veldslagen tegen de Spanjaarden werd er door de Geuzen vaak strategisch gevochten. Tijdens het Geuzenschaken worden schaaklessen en simultaan schaken aangeboden om dit te leren.
Uiteraard wordt tijdens deze editie ook de Geuzenloop Zoetermeer gehouden. Met afstanden van 5, 10 en 21,1 kilometer is er voor iedereen een afstand om mee te lopen. Voor de allerkleinste zijn er 2 Geusjeslopen van 800 en 1600 meter.
Informatie over alle activiteiten en inschrijven: www.geuzendag.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03