Exemplaren van de Grote clausilia uit het Balijbos . Foto: A. van Peursen
Exemplaren van de Grote clausilia uit het Balijbos . Foto: A. van Peursen

Natuur onder de loep

Actueel 628 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek schrijven kenners over de natuur. Deze week schrijft slakkendeskunige Anthonie van Peursen over zijn vakgebied de malacologie.

Raketten in Zoetermeer

De Clausilia soorten behoren tot de weekdieren. Ze worden door hun vorm ook wel ‘Raketten’ genoemd. In de Nederland komen negen soorten voor waarvan een aantal breder verspreid over het land. In de provincie Limburg komen de meeste soorten naast elkaar voor namelijk acht. In tegensteling tot veel andere in Nederland voorkomende landslakken zit de mondopening met de top naar boven links (zie de foto). Tot 2005 waren er van Zoetermeer geen Clausilia meldingen bekend.

In mei 2003 waren mijn vrouw en ik voor een korte vakantie in Luxemburg. Op de terugweg naar huis hebben wij in de stromende regen langs weg bij het stuwmeer van de rivier de Our (net iets ten noorden van Vianden) wat stenen met specifieke vormen meegenomen voor ons rotstuintje. In mei 2005 ontdekte een vriend die op bezoek was in ons rotstuintje een aantal levende exemplaren van de Grote clausilia [Alinda biplicata (Montagu, 1803)]. Deze of de eieren van deze soort moeten op de uit Luxemburg meegenomen stenen hebben gezeten. Echter ook op een ander manier kunnen ze per ongeluk aangevoerd worden; zo kunnen de eieren tussen de wortels van planten zitten. Tijdens een excursie van de Nederlandse Malacologische Verenging (www.spirula.nl) in het Balijbos op 12 september 2009 is een populatie (jonge en volwassen dieren) aangetroffen ten oosten van Het Kasteel Speelbos De Balij. Toen ik een paar jaar later weer op dezelfde plek ging kijken zaten ze er nog steeds. Tijdens een van de werkdagen in de Natuurtuin (gelegen in het Westerpark) kreeg ik van een van de deelnemers een aantal exemplaren van de Grote clausilia.

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03