Slechts één jong kon dit jaar geringd worden, een goed doorvoed mannetje. Foto: Martin Mollet
Slechts één jong kon dit jaar geringd worden, een goed doorvoed mannetje. Foto: Martin Mollet

Eén slechtvalk geboren op de toren

Actueel 1.106 keer gelezen


Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes.  Deze week vertelt bioloog Winfried van Meerendonk over het bekende slechtvalkpaar van woontoren “De Kroon”.

Sinds 2014 is een paartje slechtvalk aanwezig op de voormalige stadhuistoren van Zoetermeer en sinds 2016 broeden ze daar. Slechtvalken hebben een beschermde status onder de wet natuurbescherming en de nestplaats is ook jaarrond beschermd. Ieder jaar is het weer een verrassing voor onderzoekers, bewoners en andere belangstellenden hoe het broedresultaat is van Zoetermeers enige slechtvalkpaar. De grote valken zijn niet meer weg te denken van de voormalige stadhuistoren, maar hun geschiedenis leest als een spannend boek met ieder jaar een nieuw hoofdstuk.

Dit jaar waren de valken ongeveer twee weken later met de eileg. Dat was al vreemd want de laatste jaren was dit paar het vroegste in heel Zuid Holland. Op 15 april werd er een extra controle gedaan en troffen we een net uitgekomen jong en drie eieren aan. De ouders waren snel weer terug bij het nest want er viel niets te meten. Op 6 mei bleek er maar één goed doorvoed jong in de nestkast te zitten en was één ei verdwenen. Er lagen twee niet uitgekomen eieren in de kast. Een mager resultaat, zou er een partnerwisseling zijn geweest? Met behulp van foto’s wist Wouter Parent van de VNVZ beide ringen van de ouders af te lezen. Het vrouwtje was dezelfde van vorig jaar en het jaar daarvoor, maar het mannetje bleek een jong van 2019 uit dezelfde nestkast te zijn. Die vormde dus hoogst waarschijnlijk een koppel met zijn moeder en dat schijnt wel eens vaker voor te komen bij slechtvalken. 

Het enige jong van drie weken oud zag er in ieder geval kerngezond uit en de resterende twee eieren zullen worden onderzocht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10