Debora Makkus tijdens de opening van haar solo tentoonstelling in Japan Fotograaf: Lynn van der Zee
Debora Makkus tijdens de opening van haar solo tentoonstelling in Japan Fotograaf: Lynn van der Zee

Debora Makkus exposeert in Japans museum

Actueel 1.187 keer gelezen

Zoetermeer -  Debora Makkus heeft momenteel haar 35e museumexpositie, deze vindt plaats in het Deshima museum te Nagasaki, Japan. In deze solo tentoonstelling ‘Paintings by Debora Makkus’ laat zij haar realistische schilderijen zien van Japans porselein, dat in Deshima opgegraven is of via deze voormalige handelspost naar Nederland vervoerd is. 

Het museum heeft ruim een half miljoen bezoekers per jaar. De schilderijen van de Zoetermeerse kunstenaar zijn tot en met 31 augustus 2023 in Deshima te zien. “Het is fantastisch om mijn werk hier op deze historische plek te mogen exposeren! Ik ben erg dankbaar om zelf bij de opening aanwezig te zijn en vele mensen te ontmoeten”, zegt Debora. Bij de opening werd zij door diverse media gefilmd of geïnterviewd. Het werd ook kort uitgezonden in het Nagasaki nieuws. Een dag later hield zij een artist talk voor geïnteresseerde bezoekers.
Via het Japanmuseum SieboldHuis te Leiden, waar Debora Makkus in 2016 een drukbezochte solo tentoonstelling had, werd zij in contact gebracht met Deshima. Dankzij een bijdrage van de Nederlandse Ambassade in Tokio kon de expositie daar plaatsvinden. De tentoonstelling zou oorspronkelijk al in 2020 van start gaan, maar was door de pandemie meerdere malen uitgesteld.
De opening vond plaats tijdens het ‘Orange Festival’, een festival met Nederlandse activiteiten en spellen dat jaarlijks in Deshima plaatsvindt. Deshima is een belangrijke plek in de Japans-Nederlandse geschiedenis. Dit eilandje was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost en het enige contact tussen de westerse wereld en het grotendeels afgesloten Japan. Er is veel porselein via Deshima naar Nederland en de rest van Europa vervoerd, waaronder bijzondere stukken die nu deel uitmaken van belangrijke museale collecties.
 Met haar opvallende stillevens exposeert Debora vaak in Nederlandse en buitenlandse musea, momenteel exposeert zij ook in Museum Mohlmann te Appingedam en in het MEAM (European Museum for Modern Art) te Barcelona. Debora heeft als autodidact een eigen schildertechniek ontwikkeld, waarbij ze een schilderij opbouwt uit circa 50 (semi)transparante laagjes verf. Op zaterdag 20 mei zal zij, samen met andere kunstenaars uit Ateliers 99a, haar deur open zetten voor publiek. Tussen 13:00-17:00u bent u van harte welkom een bezoekje te brengen aan het sfeervolle atelier om haar schilderijen en werk in wording op de ezels te bekijken. U vindt Ateliers 99a aan de Dorpsstraat 99a, in de hoek linksachter het terras met de lange traptreden van De Zoetelaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 21 uur geleden 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 22 uur geleden 1
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 23 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24
Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34