Erik Scherder en Cor Bakker onderzoeken het muzikale brein.
Erik Scherder en Cor Bakker onderzoeken het muzikale brein. Karin Beukers | Stadstheater Zoetermeer

Erik Scherder onderzoekt het brein van Cor Bakker

Actueel 646 keer gelezen

Zoetermeer - Cor Bakker en Erik Scherder staan samen op het podium. Cor achter de piano en Erik Scherder achter de microfoon. Samen ontrafelen ze het muzikale brein van pianist Cor Bakker. 

Door Hélène Ouwerkerk

De samenwerking tussen Bakker en Scherder kwam tot stand via NH Radio waar Cor Bakker een radioprogramma maakt. In de zomer maakte hij tevens een televisieprogramma en een van zijn gasten was Erik Scherder. “Ik was daar erg enthousiast over want ik ben al langer fan van hem. Het toeval wil dat Erik ook fan van mij was”, vertelt Cor Bakker. Een samenwerking was een feit.
“Het leuke aan Erik is, dat hij heel enthousiasmerend vertelt. Hij laat zien wat er in mijn hoofd gebeurt als ik speel. De voorstelling is niet alleen interessant maar ook emotioneel en heel grappig”, vertelt Cor Bakker die tijd de voorstelling verschillende stukken speelt. “Het gaat bijvoorbeeld over Louis van Dijk maar ook muziekstukken die ik voor mijn eigen dochters heb gemaakt. Erik legt de verbindingen tussen de muziek en de werking van het brein.” Volgens Cor Bakker zorgt juist die combinatie voor een informatieve maar ook onderhoudende middag. Dat muziek veel betekent voor je hersenen daar is de pianist van overtuigd. “Muziek maken is sowieso een feest voor de hersenen. Maar door Erik heb ik geleerd dat het gezonder is dan ik dacht. Neem alzheimer of dementie. Dat wordt vertraagd als je regelmatig muziek maakt en ook bij mensen met dementie blijkt dat het muzikale geheugen tot het eind actief blijft”, vertelt hij. “Ook voor kinderen is muziek maken zo belangrijk. Het leert ze concentreren maar ook het sociale aspect en naar elkaar luisteren is heel belangrijk.” Het is ook om die reden dat Cor Bakker via internet pianolessen aanbiedt via de site pianospelenmetcor.nl. Het kan een opfriscursus zijn voor mensen die les hebben gehad maar ook voor mensen die nog helemaal moeten beginnen zijn de lessen heel geschikt.
De voorstelling van Cor Bakker en Erik Scherder is de laatste van de tournee. “Als mensen willen komen kijken dan moeten ze snel zijn. Ik sta momenteel in het theater met Karin Bloemen en ga komend theaterseizoen een voorstelling maken over mijn Hollandse helden zoals Rogier van Otterloo, Louis van Dijk, Jules de Corte en Joop Stokkermans. Mannen die prachtige muziek hebben gemaakt.”
De voorstelling ‘Erik zoekt verder’ met Erik Scherder en Cor Bakker is zondag 14 mei te zien in het Stadstheater. De voorstelling begint om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 16 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18