Bas Hoeflaak en Peter Blok in Trapeze. foto: Annemieke van der Togt
Bas Hoeflaak en Peter Blok in Trapeze. foto: Annemieke van der Togt Annemieke van der Togt

Geen amok in de nok bij voorstelling Trapeze

Actueel 651 keer gelezen

Zoetermeer - Geen amok in de nok. Dat is een van de circuswetten die Henri zijn collega Bert voor de voeten werpt als ze beiden vlak voor hun trapeze act in de nok van het circus staan te wachten. En die amok ligt op de loer dus het publiek houdt zijn adem in of het fout gaat tussen het stel.

Door Hélène Ouwerkerk

Peter Blok speelt in trapeze acrobaat Henri. Hoewel hij al jaren samenwerkt met collega Bert (Bas Hoeflaak), voelt Henri zich duidelijk de meerdere. Immers hij komt uit een oud-circusgeslacht. “Mijn opa stak zijn hoofd nog in een bek van de leeuw”, zegt hij tegen Bert die hij bij het turnen heeft gescout. Met andere woorden, Bert moet vooral niet denken dat hij het beter weet.
Bij het begin van de voorstelling krijgt Bert telefoon van zijn partner. Duidelijk wordt dat hij met het acrobatenwerk wil stoppen maar zijn collega Henri weet dat nog niet. Bert wil dat namelijk pas na de voorstelling vertellen. Immers geen amok in de nok. Maar terwijl de mannen op een plank in de nok van de circustent wachten tot ze beginnen en wat babbelen over het circuswerk en vooral de overname van het circus door de Lidl, komt het maar niet tot dé sprong. Telkens gaat de telefoon en komt het meisje van de planning ertussen. Keer op keer moeten Bert en Henri wachten. De sprong blijft telkens uit. Als twee mopperende mannetjes geven ze kritiek op hetgeen ze beneden in de piste zien. Het is wel duidelijk weinig collega’s kunnen op de goedkeuring van de twee op leeftijd zijnde acrobaten rekenen. Maar zelf zien ze dat natuurlijk heel anders. Langzaam maar zeker begint Henri het gevoel te krijgen dat er iets aan de hand is. Zeker als de partner van Bert óók begint te bellen wordt de spanning opgevoerd. Gaat Bert het hem in de nok vertellen?
Het hele decor bestaat uit een plank die een paar meter boven het toneel hangt. Op deze kleine ruimte spelen de twee acteurs hun scènes. Dat is knap want veel speelruimte is er niet. Ze moeten het dus echt van hun spel en hun teksten hebben. De grappen zijn soms wat flauw zoals een messenwerper met Parkinson en een eenwieler met een lekke band. Neemt niet weg dat Blok en Hoeflaak goed op elkaar zijn ingespeeld en een geweldige timing hebben. Hierdoor houden ze tot het eind de spanning erin. Wordt het amok in de nok of komt alles op zijn pootjes terecht?

De voorstelling Trapeze is vrijdag 19 mei te zien in het Stadstheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 13 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx gisteren
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18