Hier kunnen de bijtjes, en andere insecten, gelukkig nog terecht. Foto: Fred Reeder
Hier kunnen de bijtjes, en andere insecten, gelukkig nog terecht. Foto: Fred Reeder

Natuur onder de loep

Actueel 998 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten natuurkenners hun licht schijnen op de natuur in Zoetermeer. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder. Joke de Ridder houdt van wilde planten en is al jaren lid van de Plantenwerkgroep van de KNNV Zoetermeer en zij houdt ook van bijen.

Gemaaid of niet gemaaid

Het voorjaar is er, zij het nog wat schoorvoetend. Het gras groeit weer en ook bloemen verschijnen. Ik denk dat iedereen daarvan geniet, toch? In de berm zijn paardenbloemen verschenen, die je nu weer kunt uitblazen. En pinksterbloemen, die mooie fragiele lila bloemetjes. Die houden van vochtige grond dus ze doen het vast goed dit jaar.
Je hebt vast de grasmaaiers alweer gezien. Die grasvelden, daar wil ik het even over hebben. Ik kan me best voorstellen dat je een strak gemaaid veld netjes vind, opgeruimd, schoon misschien? Maar kijk eens naar deze foto. Het veld is gemaaid, en groen. Langs de boom, waar de grasmaaier niet kan komen, staan allemaal bloemen…… Mooi toch? Het is misschien niet wenselijk dat alle grasvelden niet meer gemaaid worden (hoe zou Zoetermeer er uit gaan zien?), maar laten we die  niet gemaaide hoekjes vooral koesteren. Bloemen zijn zooo belangrijk voor bijen! En die bijen zijn weer zo belangrijk voor ons, denk aan groente en fruit en ook aan mooie bloemen. En denk niet: die bijen vinden ergens anders wel bloemen, want: waar dan? Niet in al onze betegelde tuinen, niet op de akkers met mais of in het weiland met koeien op raaigras.

Wat mij betreft kunnen die hoekjes waar de grasmaaier niet bij kan, veel groter worden! Of sla bij elke maaibeurt een ander deel van het veld over. Kijk op maaimeinietnederland.nl.

Waar voorlopig nog niet gemaaid wordt is het libellenreservaat naast de Balijhoeve. Daar staan vanaf 17 mei weer twee weken de WildePlantenWeek informatiebordjes opgesteld. Geniet ervan!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1