Aroena Lala is nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor de Rolstoelvierdaagse.
Aroena Lala is nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor de Rolstoelvierdaagse.

“Ik wil niemand teleurstellen door tekort aan vrijwilligers”

Actueel 787 keer gelezen

Zoetermeer - Een lange stoet blije rolstoelers die worden voorgeduwd door vrijwilligers. Dat is het beeld komende week. Hoewel de Rolstoelvierdaagse al over een paar dagen begint, kan de organisatie nog steeds duwers gebruiken.

Door Ineke de Jong

Vooraf heeft de organisatie behoorlijk wat werk te verrichten. De routes worden uitgezet waarbij gelet wordt op veiligheid, dat er geen obstakels zijn en niet te veel stoepen die men op en af moet. Vrijwilligers die het verkeer gaan regelen, krijgen een training. De rolstoel-duwers krijgen uitleg hoe bepaalde handelingen het makkelijkst gedaan kunnen worden met iemand in een rolstoel. De grootste uitdaging is echter hoe genoeg vrijwilligers worden gevonden om te helpen.

Aroena Lala, coördinator van de Rolstoelvierdaagse van WelThuis locatie Magnolia, benadrukt waarom de Rolstoelvierdaagse zo belangrijk is. “Onze bewoners hebben een achtergrond van dementie of Alzheimer en zitten altijd binnen. Zij zijn afhankelijk van mensen die hen mee naar buiten nemen. Het doel van deze vierdaagse is dan ook zoveel mogelijk bewoners kunnen meenemen. We hebben wel een balkon, maar een blokje om is toch heel anders om van de buitenlucht te genieten.”

De route is zo’n twee kilometer waarover één tot anderhalf uur gedaan wordt. Halverwege wordt er iets gedronken en gegeten en na afloop gebeurt dit ook in de Oosterkerk op het Oosterheemplein. “Dit jaar kunnen we bijna alle routes van vorig jaar gebruiken,” vertelt Aroena. “We hebben er één aangepast, omdat daar een onveilige oversteek in zat. Wij blijven in onze eigen wijk, want dat is groot genoeg. En we hebben dan toch een bekijks,” lacht ze. “We vormen een hele stoet. Vorig jaar was er een echtpaar dat ons zag lopen en zich toen aanmeldden als vrijwilligers. Heel fijn.”

Aroena ontvangt de vrijwilligers en geeft uitleg over de dag. Daarna volgt de koppeling met een bewoner. Ze vertelt dat het iedere keer weer spannend is of genoeg vrijwilligers zich aanmelden. “Het is heel naar als ik bewoners moet teleurstellen, omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn. Als je van een woning met acht bewoners er maar vier kunt meenemen, is dat verdrietig voor de overige vier. Zij zien dat er jassen worden aangetrokken en willen dan ook mee. Daar zit ik best wel over in. Op dinsdagmiddag hebben we een wandelclub en die maken dit helaas veel mee. Daarom hoop ik dat er veel vrijwilligers zich aanmelden. Heel begrijpelijk als vier middagen te veel is. Uiteraard kan iemand ook minder dagen lopen. We zijn blij met alle hulp. Als je best wel vrijwilligerswerk zou willen doen, maar het ontbreekt aan tijd, dan is dit een mooie gelegenheid om een keer mee te lopen.”
De laatste dag wordt gevierd. In het Stadshart wordt men binnengehaald met muziek en staat de burgemeester klaar om de medailles en certificaten uit te delen. Dit jaar is er ook een show van rolstoeldansers.  ”Wij zitten te ver weg hiervoor,” vertelt Aroena. “Dus hebben we ons eigen feestje pal voor de deur. Er komt een orkest om het extra feestelijk te maken. Vorig jaar regende het nogal hard op die laatste dag. We hebben erg getwijfeld of we wel moesten gaan lopen. Eind van de middag zou het droog worden, dus het orkest zou er wel zijn. We hebben een tijdje staan wachten en toen het droog werd, zijn we er toch op uit gegaan. We hebben de route ingekort, maar zijn zo wel aan vier dagen gekomen. Onze bewoners genieten enorm van dit hele gebeuren en van de verdiende medaille. Als het zover is, willen ze allemaal mee. Daarom hoop ik echt dat we niemand hoeven teleurstellen dit jaar door gebrek aan vrijwilligers.”

Wil je je opgeven als vrijwilliger? Neem dan contact op met Cockie Goedhart. Dit kan zowel telefonisch via 06-24418983 als per mail naar c.goedhart@paletwelzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 5 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 8 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 21 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 22 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 23 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 23 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 23 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16