FRAMED | WINDOW ON THE CITY is de nieuwe show van Conny Janssen Danst. Foto: Andreas Terlaak
FRAMED | WINDOW ON THE CITY is de nieuwe show van Conny Janssen Danst. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Framed is niet zomaar in een hokje te plaatsen

Actueel 725 keer gelezen

Zoetermeer - Conny Janssen Danst heeft een naam hoog te houden als het gaat om spraakmakende dansvoorstellingen. In haar productie ‘Framed’ worden muziek, dans en filmbeelden samengevoegd tot een geheel.

Door Robbert Roos 

In het donker klinkt klassieke muziek. Langzaam worden de contouren van de skyline van Rotterdam zichtbaar, terwijl personages als roerloze standbeelden toekijken. Als de skyline verandert in een muur van Rotterdamse miniaturen verlaten de dansers een voor een het toneel.
Voor de voorstelling werkte Conny Janssen Danst samen met decorontwerper Thomas Rupert en filmmaker Davide Bellotta. De beelden worden geprojecteerd op een groot ledscherm en vormen zo steeds een nieuw decor. De kabbelende golven van een meer maken dat de dansers zich ‘gewichtsloos’ kunnen bewegen.
Langzaam verandert de toon en wordt de melodie steeds donkerder. Het gezelschap beweegt synchroon op de harde klanken van technomuziek, enkel verlicht door stroboscopische lichtflitsen en digitale zigzaglijnen. Sommige mensen kunnen hinder ondervinden van dit lichtspel. Voor hen is deze voorstelling dan ook minder geschikt. Voor de dans werkt het juist goed zodat het lijkt of de bewegingen schoksgewijs uitgevoerd worden. Als trekpoppen die bewogen worden door een touwtje. Soms leiden de filmbeelden op de achtergrond af. Het andere moment versterkt het juist de setting waarin de dansers zich bewegen. Op de snelweg of op het metrostation onder de grond. Of dat moment, dat twee dansers een duet uitvoeren op het dak van een Rotterdamse skyscraper. Handen grijpend naar de wolken, balancerend op een krukje, de hemel binnen handbereik. Maar de stad is meer dan dat. Een duet in de rook van havens en industrie, schoorstenen en kranen. Een stel wat gaat verdwalen in de mist. Een zwangere vrouw, een zwerver met een karretje vol spullen, allemaal onderdeel van Rotterdam.
De dansen wisselen elkaar in snel tempo af. Duetten, solo’s en met het voltallige gezelschap. Als twee danseressen, onderling verbonden door hun vlecht, hun duet dansen, ben je geneigd je adem in te houden. De speelruimte tussen de twee is zo klein dat een foutmarge is uitgesloten. Dat maakt de uitgevoerde dans daarom des te indrukwekkender. Of de toevoeging van filmbeelden een verrijking is of afleidt van de dansers is aan het publiek. Framed is in elk geval niet zomaar in een hokje te plaatsen.
Vrijdag 6 mei. Grote zaal. Kaarten á 21,50 euro te bestellen via www.stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1