De goudwesp doet zijn naam eer aan. Foto: Rob Schouten.
De goudwesp doet zijn naam eer aan. Foto: Rob Schouten.

Natuur onder de loep

Actueel 713 keer gelezen

Zoetermeer – In deze rubriek schrijven kenners over de natuur in Zoetermeer. Deze week een bijdrage van insectenliefhebber en IVN-lid Rob Schouten, over een bijzonder insect, de goudwesp.

Goudwesp

Wat schittert daar op de schutting in mijn tuin? Het blinkt in de zon als een veelkleurig kleinood. Het is een van de mooiste insecten die we in Nederland kunnen vinden: de goudwesp. 

De kleuren van deze wesp variëren van hard, metaalachtig blauw, groen en rood tot goud. Er zijn in Nederland zo’n 57 soorten, maar de ‘gewone’ goudwesp kom je het meeste tegen. Hij is wel klein, zo’n 4 tot 13 millimeter.

Maar ja, je kunt als goudwesp wel mooi zijn en bewonderd worden, hij heeft ook een ‘gemeen’ trekje. Hij behoort namelijk tot de koekoekswespen. Net als de koekoek leggen deze wespen hun ei in het nest van een ander, namelijk van solitaire wespen; bij de gewone goudwesp is dat met name het nest van de plooivleugelwesp. De ongewenste larve die uit het ei van de goudwesp komt, komt eerder uit dan die van de plooivleugelwesp; de larve eet direct het ei van de solitaire wesp op. Vervolgens doet hij zich te goed aan de aanwezige voedselvoorraad die de gastvrouw voor haar broedsel bijeen heeft gebracht.

De goudwesp ons zal zeker dankbaar zijn voor de bijenhotels die we de laatste jaren massaal in onze tuinen en parken zetten. Daar zitten heel wat holletjes voor bijen en wespen bij elkaar. Je kunt de goudwesp dan ook die holletjes zien inspecteren of er een geschikt nestje voor haar bij zit! 

En mocht de gastheer toevallig net het holletje weer bezoeken, als de goudwesp er haar eitje in legt, dan rolt de goudwesp zich snel op; ze heeft een heel hard pantser, dat haar beschermt tegen de angel van de gastheer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14