Joriet Schneider, huisarts Aurum en Martin van Sommeren, wandelvrijwilliger Piëzoniet op de foto Milou van Loenen, Sociaal Cultureel Werker Piëzo
Joriet Schneider, huisarts Aurum en Martin van Sommeren, wandelvrijwilliger Piëzoniet op de foto Milou van Loenen, Sociaal Cultureel Werker Piëzo

Positieve gezondheid in samenwerking met huisarts

Actueel 1.159 keer gelezen

Zoetermeer - Leefstijl- en huisarts Joriet Kanbier-Schneider en Sociaal Cultureel Werker Milou van Loenen, projectleider Positieve Gezondheid, hebben de handen in één geslagen tot een unieke samenwerking om het medische en sociale domein aan elkaar te koppelen.

Door Ineke de Jong

Joriet had al langere tijd het plan om een wandelgroep in het leven te roepen waar ze zelf deel aan wilde nemen. “Wandelen is wetenschappelijk bewezen goed voor iedereen. Niet alleen op het lichamelijke vlak, maar ook bij klachten als depressie, Alzheimer, angstoornissen, chronische vermoeidheid. Maar ook voor mij geldt: practice what you preach”.

Afgelopen winter is er daadwerkelijk een wandelgroep ontstaan bestaande uit patiënten, deelnemers van Piëzo en buurtbewoners. Dit laatste dankzij een flyer die Milou heeft opgehangen bij het Therapeuticum Aurum. Het is een zeer gemêleerde groep met mensen van alle leeftijden. Beginnelingen lopen hooguit een half uurtje en de anderen een uur. De start is op donderdag bij het Aurum waar de huisartsenpraktijk is en eindigt in de Piëzo Ambachtenwerkplaats met een kopje koffie of thee. Hier ziet men allerlei activiteiten en vrijwilligers rondlopen wat voor inspiratie kan zorgen en waardoor misschien de gedachte ontstaat ook zoiets te willen gaan doen voor de eigen ontwikkeling. Milou gaat dan kijken met diegene wat er is en wat bij die persoon past. Daarbij ligt de focus op wat goed gaat, wat je nog kunt. Dit is de letterlijke brug tussen het vlak van het medische en dat van het sociale domein.
De gesprekken tijdens het wandelen gaan over van alles en nog wat. Er wordt veel gelachen, het is ontspannend en men geniet van elkaars gezelschap. “Samen bewegen is het mooiste dat er is”, zegt Joriet heel stellig. De deelnemers verschillen iedere week weer. Het enige vaste element is Piëzo-vrijwilliger Martin van Sommeren die de wandelgroep leidt. Joriet is bijna altijd van de partij. “Continuïteit is hier heel belangrijk,” vertelt ze. “Weer of geen weer, we gaan ervoor en ook in de zomervakantie regelen we dit.”

Zingeving
Zingeving is één van de zes pijlers van positieve gezondheid. Als je die raakt bij mensen, kun je al het andere daar makkelijker aan koppelen. De regie ligt bij de patiënt, want die heeft de hulpvraag. We zijn gelijkwaardig. Als arts kan ik iets heel belangrijk vinden, maar de patiënt kan daar anders over denken.”
In de toekomst ziet Joriet een zorgtsunamie op ons afkomen. Hierbij wordt preventie een belangrijk ding om dit behapbaar te krijgen. “De burger moet zich daarvan bewust worden om er iets mee te kunnen doen. In mijn spreekkamer geef ik hier veel aandacht aan. Ik zie dit echt niet als trekken aan een dood paard zoals sommigen. Ik vind het juist onwijs leuk”, aldus Joriet. “Het resultaat zal ook in de praktijk merkbaar worden. Plant een zaadje en dan zal de hulpvraag van de patiënt zelf komen om meer winst uit de leefstijl te kunnen halen.” De lijntjes tussen Joriet en Milou maken het werk een heel stuk makkelijker.
“Individuen in een groep leren van elkaar,” vertelt Milou. “Positieve gezondheid is ook ánders naar vraagstukken kijken. Een goed voorbeeld hiervan is het project van maaltijdmaatjes. Hierbij wordt door een stagiair bij mensen thuis gekookt. Dit verlicht de gezondheidszorg waar men geen genoeg tijd meer heeft voor extra aandacht en de stagiair ontwikkelt zich en krijgt praktijkervaring.”
De toekomstvisie van Joriet wat positieve gezondheid betreft is pionieren, creëren en mensen maatschappelijk verantwoord in hun kracht zetten. Zij en Milou bouwen nu samen expertise op en hopen dat ze in heel Zoetermeer op alle niveaus in de gezondheidscentra trainingen kunnen gaan verzorgen.
Meer informatie is te vinden op https://stichtingpiezo.nl/projecten/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50