Noodbrug Mandelabrug
Noodbrug Mandelabrug Gerard van Warmerdam

Kosten Mandelabrug vallen lager uit dan verwacht

Actueel 607 keer gelezen

Zoetermeer - De kosten van alle maatregelen en werkzaamheden aan de Mandelabrug bedragen tussen de 4 en 6 miljoen euro. Dat is flink minder dan verwacht. Eerder waren de kosten op 8 miljoen euro beraamd.

Door Hélène Ouwerkerk

In het begrote bedrag zit niet alleen het herstel van de brug maar ook het vervangend vervoer en personele capaciteit. Het herstel van de brug heeft 4,9 miljoen euro gekost, het vervangend vervoer 700.000 euro en de huur van het tijdelijk brugdeel komt neer op 400.000 euro. Wel komen er nog kosten bij voor het aanbrengen van de coating op de houten stellage op de brug. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Van der Meer laat weten dat daarvoor eerst het weer nog beter moet worden. “Voor het aanbrengen van de coating moet het overdag warmer zijn dan 10 graden, en ’s nachts mag de temperatuur niet lager zijn dan 5 graden. Omdat de coating in twee lagen wordt aangebracht, moet het een aantal dagen (ca. 4 dagen) zowel overdag als ’s nachts de juiste temperatuur zijn. Hierbij is het vochtgehalte ook belangrijk; het moet namelijk ook gedurende een langere periode droog zijn, zodat het hout waar de coating op wordt aangebracht droog genoeg is om het goed te laten hechten.” Tot nu toe is het weer nog niet goed genoeg geweest om de coating aan te brengen.

Ook is nog niet duidelijk hoe het gesteld is met het brugdeel boven de RandstadRail. “Er zijn ingenieursbureaus ingehuurd voor het uitwerken en toetsen van de maatregelen aan de brug. Maar ook voor aanvullend onderzoek naar de scheurvorming en het ontwikkelen van het model om te beoordelen in hoeverre maatregelen voor het deel van de brug boven de RandstadRail noodzakelijk zijn”, aldus Van der Meer in haar memo aan de gemeenteraad. Op basis van dit onderzoek wordt nog bepaald of dit deel ook nog moet worden vervangen.

De tijdelijke brug is door de gemeente voor 5 jaar gehuurd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00