Peter Vergers is ervan overtuigd dat we de hoeveelheid restafval flink terug kunnen dringen.
Peter Vergers is ervan overtuigd dat we de hoeveelheid restafval flink terug kunnen dringen. Robbert Roos

Vergers komt met plannen voor afvalinzameling

Actueel 973 keer gelezen

Zoetermeer - Je kunt wel stellen dat afval een van de favoriete onderwerpen is van Peter Vergers uit Meerzicht. Nam hij tijdens het vorige afvalreferendum nog een film op over het scheiden van afval. Inmiddels is er ook een boekje over verschenen. Toch weet Vergers niet van ophouden. Op dinsdag 11 april sprak hij de raad toe om het verminderen van afval in Zoetermeer wederom op de kaart te zetten. Binnenkort volgt een burgerinitiatief.

Door Robbert Roos

Het kan de beste overkomen; Vergers had zich een maandje vergist. “De raad mag binnen een jaar geen onderwerpen opnieuw bespreken waarover een referendum is geweest. Ik dacht dat het nu precies een jaar geleden was, maar een maand later is alles pas officieel bekrachtigd. Graag had ik het onderwerp nu al als burgerinitiatief ingebracht, maar dat gebeurt nu over een paar weken.” 

Zoetermeer behoort tot de top tien van slechts presterende steden op afvalgebied. En dat is Vergers al jaren een doorn in het oog. “Naar aanleiding van een enquête van de gemeente worden er plannen gemaakt voor een burgerberaad die over dit soort zaken kan beslissen. Maar voor dat het zover is gaan er kostbare tijd en grondstoffen verloren. Kort gezegd wil Vergers in de laagbouw én op vrijwillige basis het PBD afval (plastic, blik, drankenkartons) tweewekelijks op laten halen. Volgens uitkomsten van een onderzoek is hier veel draagvlak voor. “In een memo van 12 juli 2022 is de gemeenteraad geïnformeerd over het houden van een inwonerspeiling over de afvalinzameling”, vertelt hij. “Het externe onderzoeksbureau De Afvalspiegel heeft in de maanden september en oktober 2022 dit onderzoek uitgevoerd met enquetes met een steekproef met ruim 2500 respondenten. Over het onderzoek is een rapport uitgebracht op 14 november 2022. Uit dit onderzoek komt naar voren dat ongeveer 1/3 van de inwoners in de laagbouw een container voor PBD zou willen hebben.” En dat is volgens Vergers een substantieel deel.  

“Ik zou graag willen starten met een beperkt experiment in een deel van een wijk, bijvoorbeeld Meerzicht. Als blijkt dat het een succes is, kunnen we het experiment verder uitbreiden.” Het experiment levert volgens Vergers sowieso een aantal nuttige inzichten op. Zo kan de gemeente meten in hoeverre men bereid is dit te scheiden, of dit effectief gebeurt en of het afval van de juiste kwaliteit is. Daarnaast is de pilot een uitgelezen kans om te kijken waar de logistieke mogelijkheden en onmogelijkheden liggen en kunnen de kosten hiervan in kaart worden gebracht. Als laatste kan de gemeente door het experiment zien of het ophalen van PBD ook het scheiden in het algemeen bevordert. 

Pilot
Maar Vergers heeft nog meer noten op zijn zang. Als tweede initiatief wil hij de BEST-tas introduceren. “Hierin kunnen mensen twee keer per jaar hun boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel kwijt.” Als derde wil Vergers in de buurt van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen (incontinentie)luiers op laten halen. Zo wordt de hoeveelheid restafval volgens hem een flink stuk gereduceerd. Voor zijn onderzoek keek Vergers naar andere grote steden in Nederland. “Wij produceren gemiddeld per persoon zo’n 220 kilo afval per jaar”, schetst hij de situatie. “In steden als Nijmegen, Deventer, Ede, Maastricht en Apeldoorn ligt dat rond de 100 kilo per persoon. We behoren als stad tot de grootste rommelmakers van het land. Ik denk niet dat we deze collegeperiode nog een nieuw afvalbeleid vast gaan stellen. Vandaar dat ik denk dat we nu actie moeten ondernemen.” het grote verschil met de topsteden zoals Vergers ze noemt is dat daar afval scheiden juist gestimuleerd wordt. “Er zijn plaatsen waar alles wordt opgehaald, van glas tot PBD. Alleen het restafval moet je zelf naar de milieu-straat brengen. Dat werkt.” Vergers hoopt met zijn plannen de raad dan ook te overtuigen om in Zoetermeer een pilot te starten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05